Een sollicitatiegesprek is, althans voor de meeste mensen, best een spannende zaak. Je moet jezelf bloot geven, open en eerlijk vertellen over je goeie en je minder goeie kanten, en vaak hangt er ook nog het nodige van af. Je wil die baan tenslotte graag.
Logisch, dat je nerveus bent. Wat ga je zeggen? Hoe zullen ze reageren? Wat als ze lastige vragen gaan stellen? En ben je eigenlijk wel geschikt voor die baan?
Wat te doen met al die stressvolle gevoelens? Het lijkt logisch dat je ze `de baas` zou moeten zijn. Je hebt er immers alleen maar last van. Het is mogelijk je neiging ze als `ongewenst` of `problematisch` te ervaren. Toch is dat een vergissing. Die nerveuze gevoelens zijn namelijk niet per definitie slecht of fout. Ze zouden wel eens iets heel anders kunnen betekenen.
De lichamelijke reacties die je dan ervaart zijn namelijk, zo blijkt uit recent onderzoek, precies hetzelfde als die bij verliefdheid. Alleen heet die activiteit van het autonome zenuwstelsel bij een sollicitatiegesprek `stress`, en bij verliefdheid heet precies exact dezelfde lichamelijke ervaring `vlinders in je buik`.
Conclusie. Hoe zou het zijn, als je je in het vervolg bij een voor jou spannende situatie bedenkt, dat hetgeen je voelt geen stress is, maar een variatie op verliefdheid? Dat je vlinders in je buik voelt over de nieuwe situatie en dat je juist gespannen uitkijkt naar wat komen gaat? Wie weet kan je op dat moment wel genieten van die lichamelijk ervaring.
Overigens.
Ter nuance.
Voor sommige mensen zal deze redenering helemaal niet gelden. Dat zijn mensen die het gevoel van verliefdheid per definitie als ongewenst, frustrerend en irritant ervaren. Helaas, helaas.
Joyce Senders
maart 2012
Bron:
Flow Magazine
Joyce is lid van de Club van 150 Omdenkers die meedoen aan het experiment een maand lang problemen uit de actualiteit om te denken. Lees hier meer over dit project.