zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Vastdenken met Barbra Streisand

22-04-2016
Vastdenken Met  Barbra  Streisand Klein

Sommige dingen denk je op een simpele manier op te kunnen lossen. Niks geen omdenken, maar gewoon oplossen en weg met dat probleem. In een enkel geval moet hier zelfs een rechtszaak aan te pas komen, alles om het probleem weg te werken. Dit was ook het geval bij Barbra Streisand. Maar was dit nou wel de juiste manier om met haar probleem om te gaan?

In 2003 dacht Barbra Streisand haar probleem simpel op te kunnen lossen. Er stond een foto van haar huis in Malibu online. Privacyschending, volgens Streisand. De rechter gaf haar gelijk. Maar toen begonnen de problemen pas echt. Hoewel ze de rechtszaak wint en de oorspronkelijke foto verwijderd werd, weten we allemaal dat iets echt verwijderen van het internet bijna onmogelijk is. En door alle aandacht die er plotseling was voor deze foto, kregen veel meer mensen hem te zien dan wanneer ze er geen rechtszaak van had gemaakt. Dit verschijnsel wordt sindsdien zelfs het Streisandeffect genoemd.

Streisand was niet de enige met dit probleem. Stichting Brein wist in 2009 onder leiding van directeur Tim Kuik de toegang tot de website The Pirate Bay te blokkeren. Probleem opgelost? Nee. Iemand maakte de website www.fucktimkuik.org aan, waardoor de website The Pirate Bay gewoon weer bereikbaar werd. De techniek staat voor niks, zou mijn oma zeggen. "Opgeloste problemen" kunnen zo weer leiden tot een nieuw probleem. We zijn aan het vastdenken. Het wordt dus hoog tijd dat we dit soort situaties niet meer proberen op te lossen maar het proberen om te denken. Streisand is door schade en schande wijs geworden: ze plaatst op haar eigen website gratis filmpjes en muziek, zodat je daarvoor in ieder geval niet naar The Pirate Bay hoeft.

Bron: Nooit af - Martijn Aslander & Erwin Witteveen

Foto: Wikipedia

Licentie: CC BY-SA 3.0

22-04-2016
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden