In de maanden januari en februari zijn de verkopen in speelgoedwinkels traditioneel slecht. Waarom? Simpel. Ouders hebben hun kinderen met kerst de mooiste cadeaus gegeven, het geld is op, het is kortom wel weer even genoeg geweest. Eerst maar weer eens een tijdje de hand op de knip. Speelgoedwinkels probeerden al jaren tevergeefs deze dip van de eerste maand van het jaar op te vangen met spectaculaire acties, maar ze hadden niet of nauwelijks effect. Totdat een grote keten van speelgoedwinkels in Amerika een slinkse aanpak wist te bedenken.
Wat deed de keten? Het management besloot aan het eind van het jaar, ruim op tijd voor de kerstdagen, overvloedig te adverteren met één specifiek artikel: commercials op televisie, uitstallingen in de etalages en grote foto’s in de kerstfolders. Kinderen vroegen uiteraard aan papa en mama of zij dit prachtige ding met kerst cadeau kregen. Ouders kwamen vervolgens de winkel in en wat bleek? Het artikel was uitverkocht! Wat een pech, dachten de ouders. Maar het was geen pech. Het was de bedoeling. Het artikel was namelijk vanaf de eerste dag ‘uitverkocht’. Maar dat wisten de ouders niet. En omdat ze niet met lege handen thuis konden komen, kochten ze natuurlijk een ander cadeau. Dit uiteraard tot lichte teleurstelling van hun kinderen. Gelukkig verlangen ouders ernaar hun kroost gelukkig te zien. En dus werd het artikel in januari, toen het ‘opeens’ weer leverbaar bleek, alsnog aangeschaft. Tot blijdschap van de kinderen. En de speelgoedwinkels. Voor hen betekende het dubbele omzet.
Nagekomen mededeling.
Overigens. Deze commercieel mogelijk effectieve, maar ethisch nogal onverantwoorde truc is inmiddels door de Amerikaanse wet- en regelgeving verboden. Het is in Amerika tegenwoordig strafbaar reclame te maken voor artikelen die niet leverbaar zijn.
Berthold Gunster
Huh?! De Techniek van het Omdenken