Dagelijks worden we geconfronteerd met mooie modellen op billboards, tijdschriften en televisie. Programma`s als: Hollands Next Top Model, Models in Paris en I Can Make You A Supermodel trekken veel kijkers. Uiterlijk scoort. Als je mooi bent maak je sneller vrienden, word je eerder aangenomen en kun je veel geld verdienen met je uiterlijk. Heel veel geld. Duizenden meiden en jongens dromen dan ook van een carrière als topmodel. Ze willen allemaal lang, slank en knap worden. Pech als je lelijk bent. Of toch niet?
Marc French vond in 1969 een gat in de markt. Volgens hem zou er steeds meer vraag komen naar lelijke modellen. Het publiek zou op den duur weleens iets anders willen dan doorsnee mooi. Zo begon hij in Londen met zijn bureau, het is werkelijk waar, Ugly Models. Bij zijn bureau is het juist de bedoeling dat je klein, lang, dik, mager of lelijk bent. Maar uiteraard kijkt French wel of je een natuurlijke en authentieke uitstraling hebt.
Werkte zijn business model? Zeker weten. Sterker nog, French kreeg al snel opdrachten van bedrijven uit de Top 250. Zo werkte Ugly Models voor Gucci, Calvin Klein, Levi`s, Dove, Cosmopolitan, Renault en Ford. En negenveertig jaar later is Ugly Models nog steeds een groot succes. En het mooiste is: zijn bureau heeft nooit een cent uit hoeven geven aan advertenties om modellen te werven.
Eigenaar Marc French vertelde AFP: 'Het is echt diversiteit vieren en het brengt een beetje meer variatie in de mode in plaats van alleen de standaard modellen te gebruiken.'
French heeft een ommekeer in de mode-industrie teweeg gebracht. Hij bewees dat als je authentiek bent en lekker in je vel zit, je ook als lelijkerd wereldberoemd en stinkend rijk kan worden.
Meer modellen zien? Bekijk ze allemaal op www.ugly.org.
De van Dale definieert lelijk als: le·lijk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) niet mooi, niet aantrekkelijk. Iets of iemand lelijk vinden is een mening. Het modellenbureau heet Ugly Models maar benadrukt juist dat mensen in alle vormen en maten komen. Wij vinden dat een geweldige visie. Want diversiteit is nooit lelijk.