Hogescholen worstelen al heel lang met tentamenfraude. Leerlingen spieken, maar de toetsen werden ook regelmatig gestolen. Uiteraard is er door de hogescholen en docenten van alles geprobeerd om de vragen van de tentamens angstvallig geheim te houden, maar slimme studenten vonden altijd wel een manier. Gisteren werd bekend dat vijf hogescholen besloten hebben om het helemaal anders aan te pakken: zij maken juist álle tentamenvragen openbaar.
Op de Haagse Hogeschool, Hogeschool Saxion en de Hogescholen van Utrecht, Rotterdam en Amsterdam is deze nieuwe manier van toetsen nu (deels) ingevoerd bij de opleidingen Bedrijfseconomie en Bedrijfsadministratie. Alle tentamenvragen staan online in een database. Het zijn er letterlijk duizenden, waarvan de studenten maar een kleine selectie hoeven te beantwoorden op het tentamen. Het is bijna onmogelijk om alle vragen en antwoorden uit je hoofd te leren. Lukt het een student wel, dan is er nog niets aan de hand. Zoals initiatiefnemer en directeur van de onderwijsacademie Bart Velt zegt: 'Op het moment dat je 10.000 vragen hebt over een onderwerp en een student heeft ze allemaal uit z'n hoofd geleerd, dan is ons doel bereikt: wat hij moet kennen, dat kent hij.'
Dit nieuwe systeem heeft naast het tegengaan van fraude nog veel meer voordelen. De vragen worden bedacht door docenten van alle deelnemende hogescholen samen. De docenten controleren elkaars vragen, wat de kwaliteit ten goede komt. En samen kun je er uiteraard veel meer genereren.
Daarnaast wordt de database met vragen ook gebruikt door studenten om te oefenen voor een tentamen. Sommige scholen gebruiken dit systeem eigenlijk alleen hiervoor, een prettig extra voordeel naast het tegengaan van fraude. Bij hogeschool Saxion kunnen de studenten tot nu toe alleen oefenen met de database en de studenten die daarvan gebruik maken, halen betere cijfers dan anderen.
Bedankt voor de tip Sandra Sluijter!
Bron: RTL Nieuws
Foto: Greg Myers
Licentie: CC BY-NC-SA 2.0