zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Statistics

07-08-2013
4672513908

Is ‘slecht nieuws’ altijd per definitie ‘slecht’? En zou slecht nieuws niet goed nieuws kunnen zijn? Zo stond er onlangs een artikel in de krant met als kop ‘Het aantal kankerpatiënten in Nederland zal de komende jaren sterk stijgen.’ Hoe vervolgt het artikel? ‘Uit een KWF-rapport blijkt dat in 2020 het aantal nieuwe patiënten ruim veertig procent hoger zal liggen dan in 2007. `Da`s niet best`, denk je als je zoiets leest.

Kijk je echter naar de achterliggende oorzaken, dan blijkt het een positief bericht te zijn. De sterke stijging wordt namelijk vooral veroorzaakt door de vergrijzing. Ruim tweederde van alle patiënten is bij de diagnose ouder dan 65 jaar. Weliswaar wordt de kans op het krijgen van een vorm van kanker dus groter, maar we worden met z’n allen gemiddeld wel steeds ouder. Simpel! We moeten toch érgens aan doodgaan? Zolang we als mensheid sterfelijk zijn, zullen alle doodsoorzaken bij elkaar 100% bedragen. Hoe ouder we worden, des te groter wordt dus het aandeel van kanker. Logisch.

Bovendien is er een tweede positieve boodschap. Waarom zullen er meer kankerpatiënten zijn? Omdat kanker dankzij verbeterde technieken in een eerder stadium kan worden vastgesteld. Het gevolg: een grotere kans op genezing of op z`n minst een (substantiële) toename van het aantal levensjaren.

Conclusie? Onder een ogenschijnlijke negatieve krantenkop gaan eigenlijk twee goede berichten verscholen: we worden steeds ouder en kanker kan eerder worden gediagnosticeerd.


Jan Kok
9 september 2011

07-08-2013
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden