Voor mensen met dementie is het soms erg lastig om voldoende te drinken. Soms ervaren ze geen dorstprikkel meer, dus hebben ze zelf niet door dat het tijd is om te drinken. In andere gevallen is de slikreflex weg of lukt het ze niet meer om zelf uit een glas te drinken. Toen de oma met dementie van de 24-jarige Lewis Hornby vanwege uitdroging in het ziekenhuis terecht kwam, kreeg Lewis een idee. Hij ontwikkelde eetbaar water: felgekleurde bolletjes die op snoepjes lijken maar voor 90% uit water bestaan.
De Britse Lewis was vastbesloten om iets te bedenken waardoor mensen met dementie minder snel uit zouden drogen. Hij pakte het serieus aan en woonde een week in een verzorgingstehuis om de bewoners te observeren. Hij raadpleegde artsen en psychologen en via virtual reality kon hij ook zelf ervaren hoe het is om te leven met dementie. Hij besloot te kijken naar wat er wél goed ging en hoe hij dat kon gebruiken. Het doel is niet om mensen meer glazen water te laten drinken, maar om te zorgen dat ze niet uitdrogen. Op welke manier zou dat nog meer kunnen? Zo kwam hij op het idee van Jelly Drops, want de meeste bewoners hadden veel minder moeite met eten dan met drinken. En van snoepjes werden ze blij.
Echt snoepjes zijn de Jelly Drops dus niet want ze bestaan voor 90% uit water. De overige 10% zijn elektrolyten en verstevigingsmiddelen zodat ze wel op snoepjes lijken.
In bovenstaande video (zie je geen video, klik dan hier) zie je de oma van Lewis er in 10 minuten tijd 7 wegwerken. Net zoveel als een glas water, dus missie geslaagd. Lewis heeft met dit idee diverse prijzen gewonnen en is druk bezig met het produceren van de Jelly Drops op grote schaal. Hij verwacht dat ze eind 2019 daadwerkelijk te koop zullen zijn. Zie jellydrops.co.uk/voor meer informatie.
Er zijn uiteraard allerlei ja-maars te bedenken bij dit idee. Een glas water is veel goedkoper. Je kunt ook komkommer eten. Of watermeloen. Allemaal juist. Prima alternatieven. Maar uit eigen ervaring (bij mijn moeder werd op 59-jarige leeftijd Alzheimer geconstateerd) weet ik dat iedereen anders is. En dat het allemaal al moeilijk genoeg is. Dat het helpt om je te focussen op dat wat wél werkt en dat je dolblij bent als je iets gevonden hebt dat werkt. Je kunt wel 100 keer tegen iemand zeggen dat ze haar glas leeg moet drinken, maar dat is voor niemand leuk. Mijn moeder is altijd dol geweest op snoepen, dus ik kan me goed voorstellen dat Jelly Drops ook iets voor haar zijn. Hopelijk lukt het Lewis en zijn team snel om dit mooie product op de markt te krijgen!
Bronnen:
Jelly Drops
Deze LinkedIn post van Thomas Vial
Froot.nl