Emily Temple-Wood was nog maar twaalf jaar oud toen ze begon met het schrijven voor Wikipedia. Deze internetencyclopedie wordt geheel geschreven en onderhouden door vrijwilligers van over de hele wereld. Dat klinkt fantastisch (en dat is het ook), maar Wikipedia kampt met een aantal hardnekkige problemen. Een daarvan is seksisme en seksuele intimidatie.
Vrouwelijke redacteuren worden door de Wikipedia gemeenschap regelmatig lastig gevallen en voelen zich dus absoluut niet welkom. Sue Gardner, de voormalig directeur van de Wikimedia Foundation, schreef een uitgebreid artikel met daarin negen redenen waarom vrouwen niet voor Wikipedia schrijven. Bijvoorbeeld de verhitte en agressieve discussies die er gevoerd worden en de vijandige sfeer die er hangt. Ook Emily Temple-Wood kreeg daar al op jonge leeftijd mee te maken.
Ik denk niet dat ze doorhadden dat ik pas twaalf was, maar ze hadden zeker door dat ik een vrouw was, vertelt de nu 21-jarige Emily aan de BBC. Een paar maanden nadat ze begonnen was, kwamen de eerste vervelende berichten binnen. Ze ontving anonieme opmerkingen over haar lichaam, voorstellen voor allerlei seksuele handelingen en werd voor van alles en nog wat uitgescholden. Als ze de berichten negeerde, werd het vaak alleen maar erger. Toch bleef Emily schrijven voor Wikipedia. Maar na een aantal extreem wrede berichten een paar maanden geleden was voor haar de maat vol.
Emily was woedend. En ze besloot die woede te gebruiken. Sindsdien voegt ze voor iedere seksistische opmerking een artikel over een vrouwelijke wetenschapper toe aan Wikipedia. Als het me aan het huilen maakt of als mijn moeder zich er ongemakkelijk over zou voelen, dan is het seksuele intimidatie en zet ik het op mijn lijst. Ze heeft inmiddels al 50 artikelen geschreven, op haar to-do-list staan er nog ruim 100.
Dankzij de seksuele intimidatie van mannelijke leden van de Wikipedia gemeenschap, heeft Emily artikelen geschreven zoals deze over Liliana Lubinska, een Poolse neurowetenschapper en Rosalyn Scott, de eerste zwarte en vrouwelijke thorax-chirurg. En daar is ze trots op. Er heerst nog steeds een mannelijke cultuur op Wikipedia, zegt Emily, dat zal ik niet ontkennen. Maar op deze manier draag ik op mijn eigen manier bij aan het creëren van een minder giftige omgeving voor vrouwen online en versterk ik de positie van vrouwen in onze maatschappij. Het is gemakkelijk om pessimistisch te zijn, maar het is al een stuk beter geworden sinds ik negen jaar geleden begon.