Het is een veelgehoorde klacht in de stad: schoolklassen zijn te groot, waardoor er te weinig ruimte is voor individuele aandacht. En de lokalen zitten te vol, waardoor er teveel zuurstof aan de lucht wordt onttrokken en niemand zich meer kan concentreren.
In de gemiddelde dorpsschool is het juist omgekeerd: daar zitten weer te weinig leerlingen in een veel te grote klas. Probleem dus. Maar stel nu dat je het concept ‘klaslokaal’ helemaal loslaat? Dat je ermee stopt, met die vier muren en een deur, waarbinnen de kinderen en hun onderwijzer hun dagelijkse leven doorbrengen? Gewoon laten zitten, dat hele lokaal, met het klassikale onderwijs dat erbij hoort?
Dat deden ze in Stockholm, Zweden. In de nieuwe school van Vittra, een educatieve organisatie die niet in klassen en klaslokalen gelooft, zijn de muren afgeschaft. De enige plekken die zijn afgesloten, zijn de danszaal en het multimedialab, zodat kinderen daar kunnen werken zonder hun medeleerlingen te storen. Verder krijgen ze uitsluitend les in open ruimtes, die allemaal met elkaar verbonden zijn en die de nieuwsgierigheid en creativiteit stimuleren. Elke ruimte is geschikt voor een bepaald type onderwijs: individueel, in groepjes, met laptops, met een schoolbord. Klassikaal onderwijs wordt niet gegeven, elke leerling krijgt lesstof aangeboden op zijn eigen niveau.
Klinkt goed. Zorgt vast voor veel plezier, onderling contact en creatieve impulsen. Of het ook echt tot beter onderwijs leidt, moet nog blijken. De eerste ‘school zonder muren’ is in augustus 2011 geopend.
Pam van der Veen
April 2012
Bron: School Zonder Muren
Met dank aan René Boonstra voor de tip.