Wie aan de snelle opwarming van de aarde denkt, raakt al snel gedeprimeerd. Zo niet Julie en Scott Brusaw uit Idaho, USA. In plaats van met hun hoofd onder de dekens te gaan liggen, verzonnen zij een ingenieus plan dat onze planeet moet redden.
Een nijpend gebrek aan energie en een klimaat dat in rap tempo naar de knoppen gaat. Neem je ons fossiele brandstofgebruik in ogenschouw, dan is dat rampscenario onontkoombaar. Maar. In de VS liggen ook tienduizenden vierkante kilometers snelweg. Onderhoudsgevoelig asfalt en beton dat daar maar ligt te liggen warmte absorberend en zonlicht reflecterend. Hoe zou het zijn als dat allemaal kon worden omgezet in elektriciteit? Wat zou er gebeuren als je die wegen zou voorzien van zonnepanelen? Dan zou je meer schone stroom kunnen genereren dan je als heel land nodig hebt. En had je een systeem dat zichzelf driedubbel terugbetaalde.
Het was zomaar een hersenspinsel van het echtpaar Brusaw, dat vervolgens met het idee aan de slag ging. Ze begonnen de start-up Solar Roadways en ontwikkelden prototypes zonnepanelen van schier onverwoestbaar glas. Panelen die energie genereren, die een onderhoudsarm wegdek vormen en bovendien warmte kunnen opslaan. Het wegdek bevriest niet meer, je hoeft nooit meer te strooien en er gebeuren minder ongelukken.
Maar er zitten meer voordelen aan de Solar Roadways. Door ze te voorzien van microprocessors worden het behalve schone ook slimme snelwegen. Door middel van led-verlichting kun je ze bewegwijzeren hoe en wanneer je maar wilt. Steekt er een hert of een fietser over? De weg laat het weten: Naderend gevaar! Zo worden niet alleen verkeersongevallen, maar ook verkeersinfarcten voorkomen, wat ook in economisch opzicht weer een gunstige bijkomstigheid is. En vergeet niet de enorme werkgelegenheid die het schept om al die miljoenen zonnepanelen te maken.
De Brusaws dachten twee problemen klimaatverandering en geldverslindende snelwegen om tot een innovatieve en duurzame oplossing die wereldwijd veel weerklank vond. Hun filmpje Solar Freakin Roadways ging viraal en hun crowdfundingactie bracht in plaats van de gehoopte 1 miljoen maar liefst 2,2, miljoen dollar op.
Een voorbeeld van hoe zo'n solar roadway eruit zou kunnen zien op een kruispunt in Sandpoint, Idaho.
Ontwerp: Sam Cornett