Graffiti op gebouwen, bussen en treinen veroorzaakt natuurlijk schade, overlast en vervuiling. Om die reden heeft een negatieve klank. Toch is er een manier om ‘graffiti’ te bedrijven die deze nadelen niet kent, de zogenaamde ‘reverse graffiti’.
Wat is het idee van ‘reverse graffiti’? Je maakt een mal van een tekening en/of tekst, die mal leg je vervolgens op een sterk vervuilde ondergrond, met water en een hogedrukspuit reinig je vervolgens de uitsparingen van de mal en op die manier wordt, door de werking van contrast, jouw uiting duidelijk zichtbaar. Niet door iets op een straat, stoep of gebouw te spuiten, maar juist door er iets vanaf te spuiten, namelijk het vuil. Om die reden is ‘reverse graffiti’ ook wel bekend als ‘clean graffiti’.
Het aardige is dat deze vorm van graffiti natuurlijk uiterst milieuvriendelijk is. Bedrijven als Microsoft, de BBC, Smirnoff, KIA en Puma hebben om deze manier reclamecampagnes uitgevoerd. Ondanks het feit dat autoriteiten meerde keren `reverse graffiti` hebben proberen te verhinderen, is dat tot op heden niet gelukt. De reden? Logisch. De graffiti maakt de stad alleen maar schoner.
De gemeente Leeds in Engeland heeft in januari 2011 als eerste gemeente deze vorm van reclame om die reden dan ook officieel toegestaan.
Berthold Gunster
Bron: www.wikipedia.com
3 maart 2011
Stand Up Inspiration
De tip van reverse graffiti kwam van Geertje van Berlo van Stand Up Inspiration. Henri van Wermeskerken, één van de sprekers tijdens Stand Up Inspiration, maakte gebruik van deze techniek om reclame te maken voor zijn tapasbar in Groningen. Zie hier zijn inspirerende verhaal, waarin hij vertelt hoe hij een onderneming aan de rand van de afgrond nieuw leven in weet te blazen.