Bacteriën kunnen we bestrijden met antibiotica, maar het grote probleem is dat bacteriën al vrij snel resistent kunnen worden. Vervolgens worden nieuwe antibiotica ontwikkeld, die sterker en agressiever zijn, maar al vrij snel herhaalt dit patroon zich: opnieuw worden de bacteriën reistent. Het gevolg is dat dankzij de ontwikkeling van antibiotica, de mens in feite steeds gevaarlijker bacteriën ‘kweekt’.
Er is echter ook een andere aanpak. Bacteriën ‘bestrijden’ met … bacteriën. ‘We moeten goede bacteriën krijgen op het bedrijf", zegt varkenshouder Eric van den Heuvel. Volgens de boer in het Brabantse Nistelrode is dit hét recept voor een gezonder klimaat in de stal. Mede door probiotica, goede bacteriën, is het gebruik van antibiotica op zijn bedrijf met 500 varkens in twee jaar met maar liefst 95 procent afgenomen. Is het concept van de probiotica een kwestie van `rocket science`? Nee. Integendeel. Het principe van de probiotica is uiterst eenvoudig: als er goede bacteriën in overvloed zijn, is er simpelweg minder ruimte voor slechte bacteriën.
En held hoeft ook niet het probleem te zijn. De aanpak van Van den Heuvel is even goedkoop als de gebruikelijke aanpak met antibiotica. En het grote voordeel is dat hij niet alleen ruimschoots voldoet aan de huidige, maar ook toekomstige wettelijke bepalingen voor wat betreft de maximaal toegestane doses antibiotica.
Berthold Gunster
Bron: Trouw, 25 mei 2011