Piraterij, ofwel illegaal downloaden, is film- en platenmaatschappijen een doorn in het oog. En hoewel het gebruik van betaalde alternatieven zoals iTunes en Spotify toeneemt, wordt nog altijd op grote schaal illegaal gedownload. Begin 2012 dreigde de zogeheten SOPA (Stop Online Piracy Act) te worden aangenomen in de Verenigde Staten, een wetsvoorstel waardoor downloadsites op zwart konden worden gezet. Na massaal protest van o.a. Google, Facebook en Wikipedia werd het wetsvoorstel ingetrokken.
Piraterij als begrip stamt uit de jaren `60 toen radiostations vanaf boten voor de kust `illegale` uitzendingen verzorgden. Daar werden artiesten en hits geboren. Dit betekende veel voor de popmuziek en werd dan ook niet tegengegaan door platenmaatschappijen. Sterker nog: die profiteerden ervan. Maar moderne piraterij - het delen van muziekbestanden via internet - voelen ze wel in hun portemonnee. Daarom wordt hard geprotesteerd, en misschien ook wel een beetje omdat de industrie voelt dat ze op dít vlak de boot een beetje hebben gemist…
Maar ook de muziekwereld verandert. Het `probleem` van piraterij wordt niet meer zo vijandig benaderd, maar steeds vaker gezien als kans. Piraterij is geaccepteerd aan het raken.
Ze moeten wel. Vroeger bestonden de inkomsten van platenmaatschappijen vooral uit verkoop van muziek op geluidsdragers. Cassettebandjes, langspeelplaten, en later cd’s. Maar de opbrengst uit de verkoop van cd’s is de laatste tien jaar met 50% gedaald. Er moet dus naar andere manieren worden gezocht om als artiest én maatschappij geld te verdienen.
Dat gebeurt natuurlijk door muziek digitaal aan te bieden via iTunes, Spotify en andere betaalde muziekdiensten. Maar muziek alleen is niet meer voldoende.. Artiesten moeten zich meer en meer als ‘merk’ positioneren. Door live-optredens, waar tegenwoordig fors voor moet worden betaald. Met een eigen merchandise lijn. Internet heeft artiesten middelen gegeven om dit te bereiken. Via sociale media kunnen ze direct met hun fans communiceren. Muziek wordt gratis weggegeven, piraterij juist gestimuleerd. Het zorgt voor een hechtere en meer directe relatie met fans. En als die binding er eenmaal is, willen ze eerder betalen voor concerten en merchandise.
Stop met krampachtig vasthouden aan de businessmodellen van vroeger en sta open voor die van de toekomst!
Jan Kok
1 februari 2012