zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Nieuwe smaken

07-08-2013

Voedselproducenten weten het soms ook even niet meer. Altijd maar weer iets nieuws verzinnen om de klant voor je te winnen, steeds meer verrassende producten, bijzondere smaken, innovatieve lekkernijen – soms is de inspiratie gewoon op. Maar je moet natuurlijk wel je marktaandeel behouden. Dus wat doe je dan, als chipsfabrikant of toetjesgigant? Je zoekt het in wat met een duur woord ‘consumentgestuurde cocreatie’ heet, en wat in feite betekent dat je je klant (gratis) input laat leveren voor een nieuw product.

Zo komt Mona maandelijks met een ander toetje, dat door een klant is ontwikkeld. Ideeën kunnen via de site worden ingediend. Eén van die ideeën neemt Mona in productie om het vervolgens een maand lang in de schappen van de supermarkt te leggen. Denk aan de ‘creme brulée pudding’ en, speciaal voor de Sinterklaasdagen, de `speculaaspudding` en de `pepernootpudding`.

Ook Lays nam klantgestuurde ideeën in productie. In een wedstrijd met als titel `Maak de Smaak` konden consumenten hun idee voor een nieuwe chipssmaak indienen. Lays heeft vervolgens drie winnaars geselecteerd en hun smaken in productie genomen. Andere consumenten konden daarop hun stem uitbrengen en het winnende chipje zit een jaar lang in het assortiment van Lays. Op deze manier won de 42-jarige Peter Boogaard met zijn `Patatje Joppie Chips` een prijs van maar liefst 25.000 euro plus 1% van de omzet van de door hem bedachte chips.

Deze techniek van het collaboreren en verleiden – wat wil de ander dat jij ook wilt en hoe gebruik je zijn verlangen om een nieuwe mogelijkheid te creëren – levert het gunstigste scenario op voor klant én fabrikant. De één is blij dat hij invloed mag uitoefenen en soms ook nog een prijs kan winnen, de ander is blij met de aanvulling op z’n assortiment. Een typische win-winsituatie dus.


Pam van der Veen
12 okober 2011

07-08-2013
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden