Je kan boeven proberen te vangen door op ze te jagen, maar hoe meer je ze opjaagt, des te meer ze zich voor je zullen verstoppen. Je kan dit principe echter ook omkeren. Zorg dat je ze dusdanig verleidt, dat zij jóu opjagen. Op dat moment zijn de regels van het spel in jouw voordeel veranderd: je hoeft alleen nog maar te wachten tot ze in de val lopen.
In Amsterdam was er een man die zich op internet uitgaf voor Faisel25. De twintiger was de oorzaak van een serie uiterst vervelende overvallen. Hij maakte via internet afspraken met vooral oudere homoseksuele mannen bij hen thuis. Na afloop van de ontmoeting stelden ze de verdwijning vast van waardevolle spullen zoals portefeuilles, mobiele telefoons, fotocamera’s en laptops. Tot overmaat van ramp legde Faisel25 later via internet opnieuw contact, om hen aan te bieden hun eigen spullen voor honderden euro`s weer terug te kopen. Omdat er vaak zeer persoonlijke, dierbare spullen gestolen waren, gingen de meeste slachtoffers akkoord met dit schandalige verzoek.
Gelukkig wist de politie de rollen om te keren. Begin 2006 rapporteerde het AD het volgende bericht: `Met behulp van een zogeheten lokhomo heeft de Amsterdamse politie een reeks diefstallen opgelost bij oudere homoseksuele mannen. De politie hield de dief zaterdagmorgen omstreeks 04:00 uur aan voor de deur van een pand in de Amsterdamse Oosterparkbuurt. Hij had er een afspraak met een lokhomo van het homonetwerk Roze in Blauw. Die had met toestemming van het Openbaar Ministerie via het internet contact gelegd met de man.`
Overigens is het principe van de lokhomo niet nieuw. Naast de lokhomo werkte de politie al met de lokauto, de lokfiets en zelfs de lokhoer. Ook het verhaal van het Paard van Troje berust op hetzelfde principe van het verleiden van de vijand.
Berthold Gunster
Bron: Algemeen Dagblad, 29 februari 2006.