Snelwegverlichting vreet energie. Ook als het heel rustig is op de weg, staan die lichtmasten daar maar volop hun werk te doen. Zonde, die zee van licht voor die enkele auto. Dat moet anders, dachten Rijkswaterstaat en Philips.
Met dimbare ledverlichting bijvoorbeeld. Dit systeem zorgt op elk moment van de dag voor de juiste hoeveelheid licht. Op drukke tijdstippen zoals de spits gaat de lichtintensiteit omhoog, als het rustiger is dimt het licht automatisch. Bij neerslag en calamiteiten wordt de verlichting naar 100 procent geschakeld. Een flexibel systeem dus, dat het probleem van teveel energieverbruik heeft gekanteld naar een veel efficiƫntere, milieuvriendelijker en goedkopere toepassing van licht.
Het systeem is begin 2011 ingevoerd op het traject knooppunt Burgerveen-Kaagbrug. De A44 is daarmee de eerste snelweg ter wereld met flexibel gedimde ledverlichting. Door het dimmen wordt de helft minder energie verbruikt dan voorheen; een percentage dat zal stijgen als er nog zuiniger leds beschikbaar komen.
Bekijk hier hoe `t er uit ziet.
Naast energiebesparing is er een tweede voordeel. Met dit nieuwe systeem kan het licht preciezer op de weg worden gericht, waardoor lichtvervuiling aanzienlijk vermindert.
11 januari 2012