Een anekdote. Det, lerares kunstvakken op een middelbare school, maakte dit jaren geleden mee. Net als deze pianiste toonde ze een sterk staaltje meebewegen. De kwaliteit om in een lastige situatie onmiddellijk de feiten te accepteren en daar iets mee te doen. Dit werkt natuurlijk niet altijd zo mooi als in dit voorbeeld, maar voor Det pakte het heel goed uit.
Ons brein heeft altijd verwachtingen over hoe het hoort. Hoe de werkelijkheid zou moeten zijn, hoe leerlingen zich horen te gedragen. Dat is niet erg, dat is nou eenmaal hoe het werkt. Totdat de dingen ánders gaan dan wij hadden bedacht. Ons brein heeft dan de neiging in de groef te blijven hangen van het oude plan. Op zo'n moment kun je boos worden, je kunt ook proberen er wat van te maken. Onderstaande verhaal van Det is daar een mooi voorbeeld van. Soms is plan B zóveel beter dan het oorspronkelijke plan dat je niet eens meer terug zou willen...
Ik geef les op de middelbare school en heb een lokaal met een deur naar een grasveld en uitzicht op paarden en maisvelden. Zes jaar geleden had ik een leuke klas waarmee ik de randjes van wat kan en mag nog wel eens opzocht. Rob, ouder dan de rest van de klas, had zijn sigaretten op tafel gelegd. Ik liep langs, liet het pakje in mijn zak glijden en zei dat roken niet zo gezond was. De les begon (ik geef de kunstvakken) en moest even kopiëren. Ik kom terug, wil naar mijn bureau lopen en zie in een flits dat die er niet meer staat. De deur naar buiten staat open. Ik loop in een vloeiende beweging door naar buiten en neem plaats achter mijn bureau, onder de boom. Vervolgens is het stil in de klas en hoor ik iemand fluisteren. 'Wat moeten wij nou doen?' 'Tsja, gewoon ook maar hier komen zitten toch?', antwoordde ik. Met veel lawaai werden de tafels en stoelen buiten gezet. Ik sloeg een spijker in de boom, pakte van binnen de klok en hing hem in de boom. Vervolgens hebben we twee weken buiten les gehad.
Foto door Kai Oberhäuser via Unsplash
Meer verhalen van mensen die iets weten te maken van tegenslag, lees je in ons boek 'Ja - omdenken als levenshouding'.