De opwarming van de aarde heeft een heleboel negatieve gevolgen. Extreem weer, een stijging van de zeespiegel, het smelten van het poolijs. Maar dat laatste blijkt toch ook een voordeel te hebben. Vandaag kwam namelijk via de Noordelijke IJszee het Chinese vrachtschip Yong Sheng aan in de haven van Rotterdam.
De normale route voor vrachtschepen uit China, Japan en Zuid-Korea loopt via de Indische Oceaan en het Suezkanaal naar Europa. Soms wordt er zelfs helemaal via Zuid-Afrika gevaren. Een reis die ruim 48 dagen duurt. Maar door de opwarming van de aarde is het nu acht maanden per jaar mogelijk om via de Noordelijke IJszee te varen. En dan duurt de reis slechts 35 dagen.
Dit levert een heleboel nieuwe mogelijkheden op. Het bevordert uiteraard de Aziatische export naar Europa. De reis duurt immers korter en de goederen zijn er sneller. Maar er wordt ook fiks bespaard op brandstof. Ook hoeven de kapiteins en hun bemanning zich minder zorgen te maken om piraten, aangezien die zich voornamelijk ophouden rondom de oostkust van Afrika. Uit een Noors rapport blijkt dat een reis via deze nieuwe route ongeveer 135.000 euro goedkoper is.
Overal ter wereld worden mensen in de scheepvaartindustrie enthousiast over deze nieuwe vaarroute. Aangezien verwacht wordt dat de aarde nog verder op zal warmen, zal de route uiteindelijk ook zonder de hulp van ijsbrekers begaanbaar zijn. De Chinese overheid ziet er wel wat in. Ook de Russen denken mee en hopen dat de nieuwe route de Noord-Russische havenstad Moermansk weer nieuw leven in zal blazen. Tot slot zitten ook de IJslanders niet stil. Zij voeren momenteel een studie uit naar de haalbaarheid van een nieuwe poolhaven in IJsland.
Bron: nrc.next 10 september 2013