Veel scholen kampen met krimpende budgetten. Daardoor komen er steeds meer klusjes, zoals het bijhouden van de tuin of optreden als pleinwacht, neer op de schouders van het onderwijzend personeel.
De Heijenoordschool in Arnhem dacht het om. Zij bieden in leegstaande lokalen werkplekken aan voor ZZP’ende ouders. Dubbele winst. Voor de school, want klassenassistenten, conciërges, administratief medewerkers: het wordt allemaal alleen maar minder, zegt directeur Agnes Spikker. `En mijn docenten zijn er voor het onderwijs, niet voor de schooltuin.` Helpende handen zijn dus meer dan welkom. Bovendien bindt het de ouders aan de school. En de ZZP’er heeft een keurige werkplek buitenshuis.
Op de Heijenoordschool maken vooralsnog dertien ouders gebruik van de flexplekken die tijdens lesuren beschikbaar zijn. De ouders hebben een koffieapparaat neergezet voor hun cappuccino`s, regelden wifi, hingen andere lampen op. Alleen een wit wastafeltje, laag aan de muur, herinnert eraan dat dit een leslokaal is.
`Laatst ging een groep kinderen naar een kasteel`, vertelt Carolina Agelink, beeldend kunstenaar met kinderen in groep 3 en 8, vanachter haar Apple laptop. `Dan rij ik er wel even een paar op en neer. En ook pleinwacht doe je er nu gewoon even bij. Je zit hier toch al.` Gini Manting: `Ik liep al pleinwachten, maar sinds ik hier werk, ben ik me echt veel bewuster van wat er op school gebeurt. Dat de ouders die hier af en toe werken ook vanzelf meer gaan doen voor de school, lijkt me logisch.`
Ouders aan je binden is voor een school niet alleen handig voor de logistieke achtervang, het is ook de manier om ouders te betrekken bij de lessen van hun kinderen.
In Arnhem is afgesproken het leegstaande leslokaal zes maanden op proef beschikbaar te stellen voor ouders van leerlingen die een flexibele werkplek zoeken. Directeur Agnes Spikker: `Vergelijk het met de sites waarop mensen diensten ruilen, die nu populair zijn. Ik vind het heel erg iets van deze tijd.`
Bron: de Volkskrant
Oktober 2012
Met dank aan Willemien Furth voor de tip