Hoge gebouwen slopen: een lawaaierige klus die veel rommel en schade aan de omgeving oplevert. Daar hebben de Japanners iets op bedacht: daruma-otoshi.
Hoe hoger het gebouw dat je af wilt breken, hoe meer rotzooi, herrie, verkeershinder, stof en uitstoot van schadelijke stoffen. Maar het Japanse bouwbedrijf Kajima Corporation ontwikkelde een sloopmethode waarin de hoogte en dus de zwaarte van het gebouw zelf wordt benut. Volgens dit systeem worden hoge gebouwen niet van bovenaf, zoals gebruikelijk, maar van onderaf gesloopt.
Het bouwbedrijf plaatst enorme hefbomen op de begane grond, breekt vervolgens de hele eerste etage weg en laat het gebouw dan onder z’n eigen gewicht naar de tweede verdieping zakken. Waarna het proces zich herhaalt tot en met de laatste, hoogste etage. Zo zie je een heel gebouw voor je ogen in het asfalt ‘wegzakken’: de daruma-otoshi methode, vernoemd naar een traditioneel Japans spel. De houten daruma doll is opgebouwd uit vijf stukken die je met een hamertje van onderaf moet wegtikken zonder dat de hele pop instort.
De daruma-otoshi methode heeft veel voordelen. Het is gecontroleerder, dus veiliger. Er worden geen explosieven of sloopkogels gebruikt, dus er is geen rondslingerend puin. Het gaat sneller, maakt minder lawaai en het verkeer wordt niet gehinderd. Er komt minder stof vrij doordat er dicht bij de grond gewerkt wordt. En de gesloopte bouwmaterialen worden intact gelaten, zodat ze de recycling in kunnen.
Pam van der Veen
februari 2013
Met dank aan Ron Hameleers voor de tip.
In dit filmpje kun je zien hoe het werkt:
Dit is een filmpje van het Japanse spel waar de methode naar vernoemd is: