Ik ben dol op technologie en social media. Bijna vergroeid met mijn iPhone twitter ik er lustig op los, deel ik ieder dag fotos via Instagram en stop ik korte filmpjes van mooie momenten in mijn Snapchat Story. Maar soms knaagt er iets. Als ik eindelijk eens opkijk van mijn telefoon en zie dat iedereen om me heen ook naar zijn scherm staart en zich in de digitale wereld bevindt. Maken we nog wel echt contact met elkaar?
Ik weet dat er meer mensen zijn die dat gevoel delen. Niet voor niets worden foto's zoals deze van fotograaf Eric Pickersgill ongelooflijk vaak gedeeld. Zijn we dankzij onze smartphones dan echt in een stelletje zombies veranderd? Of is er een manier om alles wat door technologie mogelijk gemaakt wordt, zo te benutten dat het ons juist nieuwe mogelijkheden tot echt contact biedt? Die vraag stelde concept designer Henk-Jan Room van Room for Concepts zich.
We hebben vaak veel connecties op sociale media maar we missen soms de echte diepgang. Echt contact. Het blijft vaak aan de oppervlakte, juist ook omdat we een groot deel van de communicatie missen. Naast het geschreven woord zijn tone of voice en uitstraling ook erg belangrijk bij communicatie. Als concept designer wil ik graag mensen inspireren en de mogelijkheid bieden om weer echt met elkaar in contact te komen.
Dit bracht hem op het idee om de voordelen van social media te koppelen aan de voordelen van contact in de echte wereld. Via social media is het eenvoudig om mensen te vinden met dezelfde interesses als jij. Gelijkgestemden ontmoeten was nog nooit zo eenvoudig. Maar wat nou als je dit voordeel gebruikt om in de echte wereld ook de drempel om contact met elkaar te maken te verlagen?
Ik denk dat we als mensen nog moeten leren hoe om te gaan met al die nieuwe technologische ontwikkelingen. Ik wilde mijn creativiteit gebruiken om hier iets aan te doen. Om dit 'probleem', wat dus ook weer hele mooie kansen biedt, om te denken.
Henk-Jan bedacht de Interactive Jacket, een fysieke jas gecombineerd met technologie. Je kunt de jas verbinden met een app op je telefoon. Daarin kun je allerlei voorkeuren selecteren. Gebaseerd op die voorkeuren zal de jas met anderen communiceren op basis van licht, wanneer er iemand bij je in de buurt is waarmee je overeenkomstige interesses hebt.
De jas kun je voor allerlei verschillende soorten contact gebruiken. Henk-Jan denkt zelf bijvoorbeeld aan de wereld van het (online) daten: Volgens mij zijn we spontaan contact maken aan het verleren, op straat bijvoorbeeld. Maar de Interactive Jacket maakt dat gemakkelijker. In de app kun je jouw ideale droomvrouw of -man omschrijven. Dat kan zo open of selectief als je zelf wilt natuurlijk. Je kan ook open staan voor een leuke koffie-afspraak, zonder dat dit gerelateerd moet zijn aan daten. Dus gewoon interessante mensen ontmoeten die bijvoorbeeld een bepaald boek hebben gelezen dat jij recent ook gelezen hebt. Puur om het daar tijdens de koffie over te kunnen hebben. Spontane ontmoetingen en afspraken dus.
Het kan ook iets minder spannend en wat zakelijker. Bij een netwerkevenement of op een festival bijvoorbeeld. Stel, je bent op zoek naar programmeurs, omdat je die voor een bepaald project nodig hebt. Op het moment dat je zo iemand tegenkomt, zullen de jassen licht geven, eventueel gebaseerd op kleurovereenkomst. Afhankelijk van hoe uitgebreid je voorkeuren zijn. Ook kan deze jas gebruikt worden voor festivals om de ervaring tijdens een optreden te vergroten. Een jas die interacteert op basis van de beats van de muziek.
De jas is nog een concept waarvan het eerste prototype al gemaakt is, maar Henk-Jan vindt het belangrijk dat we na blijven denken over dit soort toepassingen van de technologie die we iedere dag gebruiken: We leven in een hele uitdagende tijd in de geschiedenis. De mogelijkheden zijn onbeperkt en er zijn veel gebieden om te ontdekken. Ik wil bewustzijn creëren en naar wegen zoeken hoe technologie de mens kan dienen in plaats van andersom. Wil je meer weten over dit concept, neemt dan contact op met Henk-Jan Room.