Binnen vele gemeenten zijn woonwagenkampen hoofdpijndossiers. Maar niet in Zeist! In maart heropende burgemeester Koos Janssen daar woonwagenkamp Beukbergen. Volledig gerenoveerd en uitgebreid tot het grootste kamp van Europa. Maar wat deed hij dan anders?
Ook in Zeist was er jarenlang gedoe tussen de gemeente en de bewoners. In 2006 beschrijft Janssen de toestand als volgt: "De huizen stonden te dicht op elkaar en waren illegaal uitgebreid met een plekje voor de auto of een schuur. Het was niet meer brandveilig. En ook de openbare ruimte oogde sterk verslonsd." Hij is dan net aangetreden als burgemeester en is vastberaden om het jarenlange gesteggel over hoe deze problemen op te lossen, op een andere manier aan te pakken.
Volgens de bewoners zag je de overheid nooit, behalve als er wat te zeuren was. Hulp konden ze niet verwachten van de gemeente. En volgens de gemeente zat het woonwagenkamp vol met onredelijke mensen waar niet mee te praten viel. De overheid noemde Beukbergen een "vrijstaat" maar volgens de bewoners was het een stuk land dat door de overheid verwaarloosd werd. Hetzelfde probleem, maar vanuit twee totaal verschillende perspectieven bekeken.
Dit woonwagencentrum moest helemaal niet kleiner worden, maar juist groter!
Jansen vertelt op NPO Radio 1 dat hij het probleem wist om te denken. Het is Nederland al jaren beleid om woonwagenkampen in te perken en de bewoners te verspreiden over verschillende plekken. Maar toen Janssen met de bewoners ging praten, kwam hij al snel tot een heel andere conclusie: "Dit woonwagencentrum moest helemaal niet kleiner worden, zoals eigenlijk overal in Nederland het beleid is, maar juist groter. Konden we meteen de wachtlijst oplossen, waar inmiddels vijftig mensen op stonden." Het enige wat hij hiervoor deed was zonder verborgen agenda met de bewoners gaan praten. Echt luisteren. Hij vroeg hoe het met ze ging, waar ze trots op waren en kreeg de mooiste verhalen te horen.
Daarnaast kreeg hij het voor elkaar dat de overige gemeenten die bij Beukbergen betrokken waren, het project volledig aan hem overlieten. De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede waren al jaren met Zeist in gesprek, maar al dat praten had niets opgelost. Dus stelde Janssen voor dat ze eruit stappen zodat Zeist het helemaal zelf op moest lossen. Klinkt eng, maar daardoor hadden de bewoners nog maar met één partij te maken en kon er eindelijk iets gebeuren. Binnenlands Bestuur vroeg Janssen wat achteraf gezien de sleutel tot het succes was: "Dat we vanuit de gemeente zijn gestart met ontmoeting en gesprek. Zo zijn we oprecht geïnteresseerd geraakt in elkaars verhalen." Dus toen men eenmaal écht gingen kijken naar het verlangen van zowel de bewoners als de gemeente, bleek er helemaal geen probleem meer te zijn...
Bedankt voor de tip Cornell!
Luister hier de hele uitzending van Nieuws en Co op NPO Radio 1 over dit onderwerp.
Bron: Binnenlands Bestuur