zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Het hele woordenboek lezen

05-06-2019

Wat doe je als je wilt schrijven, maar de woorden niet kent? David wist het wel. Het hele woordenboek lezen. Immers: als je alle woorden leest die er zijn, dan moet je daar ook de zin van het leven in kunnen vinden. Hij heeft van zijn zoektocht inmiddels een mogelijkheid gemaakt: het lezen heeft hem allerlei interessante projecten opgeleverd én een nieuwe baan.

woordenboek

Project

David tipte ons zelf zijn omdenkverhaal: "Ik ben (een beetje) zoekende in het leven, maar ik weet in ieder geval dat ik graag schrijf. Dus ik ben het woordenboek gaan lezen. Mensen grijpen vaak naar dikke boeken als ze betekenis zoeken, en het woordenboek wordt ook nog eens de 'taalbijbel' genoemd. Daarnaast wordt mijn woordenschat er groter van en vormt het boek een onuitputtelijke bron van inspiratie."

Ik denk dat ik het elfuurtje opnieuw in ga voeren, om de scherpe randjes van de dag te halen ;)

Bikkesementen, animula vagula of boerenkoolstronkeradeel?

David is na twee jaar ploeteren inmiddels bij de 'E' aangekomen, en stuurde ons zijn bevindingen bij die letter: Sinds een tijdje ben ik bezig met het woord ‘econologie’, een samentrekking van economie en ecologie, en die combinatie lijkt onmogelijk, maar heeft me wel naar een baan bij Greenpeace geleid. Daarnaast las ik laatst over een ander leuk woord: het ‘elfuurtje’.

Volgens de Van Dale is het 'elfuurtje' een koffiemaaltijd rond elf uur (wat op zich vreemd is, want koffie drink je). Weinig enerverend, maar volgens het Borrelwoordenboek (E. Sanders (1997), Borrelwoordenboek: 750 volksnamen voor onze glazen boterham) is het voornamelijk een borrel bíj de koffie, om elf uur! Het elfuurtje komt voor in een grappig gedichtje uit 1846 door W.J. van Zeggelen over drankmisbruik:

Want ging ik jelui eens op den keper beschouwen, Och, heilige Jeroen! Och, wat zou ’t je berouwen! Dan toonde ik je snapsters en snoepsters gewis met de vleet; Die ’t elfuurtje bij buurvrouw gaan pakken, zoo ’t heet.

Ik raakte geïnspireerd door ambitie en bereiken. "Om iets te bereiken, moet je jezelf constant overschatten" J.J. Voskuil, las ik en sindsdien struikel ik regelmatig over moed en tuimelde in een nieuwe baan.

Maak van je probleem, een mogelijkheid.

David heeft van zijn zoektocht helemaal de bedoeling gemaakt. Het woordenboekproject zorgt voor allerlei projecten waar hij veel plezier aan beleeft: hij vertelde op een podium welke interessante woorden hij tegenkwam bij het lezen, blogt over zijn zoektocht en is zelfs een podcast gestart: 'Voorlezen uit het woordenboek voor mensen die niet kunnen slapen'. Ook verkoopt hij t-shirts met zijn lievelingswoorden. Wat een tof idee! Inmiddels hangt hij wel een beetje vast in hoofdstuk E. "Dat heeft te maken met een speurtocht naar een nieuwe baan in de afgelopen maanden, die gelukkig is afgerond. Het woordenboek heeft in de afgelopen tijd daarom wat minder aandacht gehad, maar gelukkig vallen er nog genoeg mensen in slaap bij mijn podcast. Ik heb in ieder geval alle tijd, want het mag een levensproject worden."

Wat is jouw lievelingswoord?

Meer lezen

Sabine Sterk
05-06-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Wil je ook wat met omdenken?

Traingen, e-learnings en theatershows