Het is eindelijk zomer! Maar jullie zijn vast niet vergeten hoe ontzettend veel regen er de afgelopen maanden gevallen is. Veel mensen baalden daarvan, maar het bracht hobbybrouwer Joris Hoebe op een idee. Voor het brouwen van bier is veel water nodig. Regen is water. "Eén en één is twee", dacht Joris en zo ontstond Hemelswater.
"Eerst had ik een hekel aan de regen, nu denk ik: bier!" - Joris Hoebe
Het begon heel simpel met het opvangen van regen in pannen en daar bier van brouwen. Inmiddels wordt het regenwater op meerdere daken in Amsterdam opgevangen, onder andere op het dak van Volkshotel. Het speciaalbier wordt gebrouwen bij brouwerij De Prael, tevens in Amsterdam. NOSop3 nam daar een kijkje en proefde het biertje uiteraard ook even. Volgens brouwer Thomas Geesink kun je met regenwater inderdaad prima bier brouwen. Het gefiltreerde en dus zuivere water levert een zacht, maar bitter biertje op - met de toepasselijke naam Code Blond.
https://youtu.be/HXTWWdxiyxw
Het gaat Joris echter niet alleen om de grap dat het hem gelukt is van regenwater een lekker biertje te maken. Hij ziet Hemelswater als een leuke manier om het probleem van te veel regen in de stad op de kaart te zetten. Klimaatverandering en de manier waarop wij onze steden hebben ingericht zorgen er samen voor dat er meer regen valt en dat het nergens naartoe kan en dus meer overlast veroorzaakt. We hebben de afgelopen tijd regelmatig hoosbuien gehad die zorgden voor ondergelopen kelders en drijvende auto's onder viaducten.
In het interview met NOSop3 benoemt Joris ook de afstand die mensen in een stad vaak hebben tot de natuur. Regen is niet alleen maar lastig, maar het kan ons leven ook verrijken, als we er op een slimme manier mee omgaan. "Ik hoop dat mensen door het drinken van dit biertje zelf ook gaan nadenken over hoe we de stad regenbestendig kunnen maken en wat je met regenwater kunt doen." Als het aan Joris ligt blijft het niet alleen bij bier, hij is ook al bezig met brood, soep en waterijsjes van regenwater.