Moet je je eens voorstellen: de hele dag hoofdpijn, ’s ochtends uit je bed getrild worden en je niet meer kunnen concentreren tijdens het thuiswerken of studeren. Dat moesten de inwoners van Roosendaal verduren tijdens de bouw van de nieuwe Campus A58. Daar werd wekenlang dag in dag uit geheid: honderden palen moesten de grond in. Enorme palen. Met groot geschut. En dus met onophoudelijk bonken en dreunen tot gevolg.
Klagen uiteraard. Maar dat hielp niet. Het bouwbedrijf en de gemeente vonden het ‘vervelend’ om te horen, maar benadrukten dat de geluidsoverlast volgens 'de metingen’ binnen de perken bleef. Pech gehad dus. Ook de kinderen, juffen en meesters van basisschool De Vlindertuin hadden er last van. Door al dat gebonk is het knap lastig om je te concentreren op de les.
Directeur Marieke Verhulst wilde de negatieve overlast omzetten naar iets positiefs. Wat kun je nog meer doen met zo'n constant ritme? Juist, muziek! Ze vroeg daarom aan de vakleerkracht muziek of zij een rap kon bedenken op het ritme van het heien. Adriënne Kosten reageerde enthousiast en ging direct aan de slag met de ‘heipaalrap’. "Ik was toevallig bezig met muziek en bewegen en gebruikte ballen voor het ritme. Ik heb me eerst goed verdiept in de achtergrond van de overlast en geluisterd hoe het vaste ritme van het heien was. Daarna bedacht ik de tekst en schreef een melodisch tussenstukje."
Adriënne maakte er vervolgens een project van voor de hele school. Ook in taal- en sportlessen gingen ze met het heiritme aan de slag. Om de kinderen extra enthousiast te maken schakelde ze ook nog de bekende Roosendaalse rappers YSF en Benni in.
Mehmet (10), Szebasztian (11) en Vanessa (9) zijn in de wolken als zij met de rap aan de slag mogen. Terwijl ze zichzelf ritmisch met ballen begeleiden, rappen ze uitbundig: "In de wijk Kalsdonk is het nooit saai. Helaas wordt nu geklaagd over teveel lawaai. Er wordt een Campus A58 gebouwd en in de media is al het een en ‘t ander gemauwd. Er worden palen, diep in de grond geboord. Is het dat dan wat jullie in je dagritme stoort?"
Mehmet vond het gedreun in het begin best vervelend. "Maar nu is het gewoon een mooi geluid. Wel tof bedacht van de juf." De jongens laten zelfs weten dat ze de pauzes vanaf nu gaan gebruiken om te rappen. "We spelen toch altijd al met de bal. De bal wordt gewoon ons drumstel!"
Benieuwd hoe dat klinkt? Bekijk de video hieronder!
Bron: BN de Stem
Bron foto’s: Peter van Trijen en Joris Buijs (Pix4Profs)