Ik baalde er altijd ontzettend van, als ik op de basisschool weer een stapel rekensommen of taaloefeningen mee naar huis kreeg van mijn meester. Ik wilde buitenspelen! Of een spannend boek lezen. Geen huiswerk maken. Maar ik deed netjes wat er van me gevraagd werd, want ik was een braaf meisje. Mijn ouders hielpen me en zorgden ervoor dat het huiswerk de volgende dag af weer mee terug naar school ging.
Maar waarom deden we dat? Waarschijnlijk omdat zowel mijn meester als mijn ouders in de veronderstelling waren dat het goed zou zijn voor mijn ontwikkeling, kennis en intelligentie om huiswerk te maken. Dat ik er iets van zou leren, iets nieuws naast alles wat ik die dag op school al geleerd had. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat huiswerk geven op de basisschool geen enkel positief effect heeft op de prestatie van de leerlingen. En zelfs op de middelbare school is het voor onderzoekers lastig om een duidelijk verband te vinden tussen huiswerk maken en de cijfers die leerlingen halen, zelfs bij de exacte vakken.
Wat als we nou eens zouden stoppen met wat blijkbaar niet werkt. De strategie van het elimineren. Elimineer dat wat niet werkt, kijk wat je overhoudt en welke ruimte ontstaat. Doe daar vervolgens wat mee. Dat is precies wat juf Brandy Young uit Godley in het Amerikaanse Texas deed. Ze gaf ouders aan het begin van het schooljaar bovenstaande brief mee waarin ze schrijft dat ze haar leerlingen in groep 4 het hele jaar lang geen huiswerk op zal geven. "Onderzoek heeft niet aan kunnen tonen dat huiswerk maken de prestaties van een leerling verbetert," schrijft Brandy in de brief, "In plaats daarvan vraag ik jullie als ouders om de avonden door te brengen met activiteiten die daar wel aan bijdragen. Geniet samen van het avondeten, lees samen een boek, ga buitenspelen en zorg dat je kind op tijd in bed ligt."
Aan de website Popsugar vertelt Brandy ook nog dat ze van mening is dat het haar werk is om de leerlingen in de tijd die ze op school doorbrengen zo veel mogelijk te leren. Maar dat het daarna tijd is om naar huis te gaan en om daar andere, net zo belangrijke dingen te leren. Ze roept ouders dan ook op om dit probleem te bespreken met de leerkrachten van hun kinderen. "Als je het gevoel hebt dat jouw kinderen te veel huiswerk hebben, kaart het aan. Vraag naar het doel van de opdrachten. Waarom moeten ze dit doen?" Want het zou zomaar kunnen dat we onze kinderen huiswerk geven, omdat we dat nou eenmaal gewend zijn. Niet omdat het daadwerkelijk goed voor ze is.
Bedankt voor de tip Timo en Royke!