Als milieubewust mens heb je het niet makkelijk. Eet je geen vlees, maar alleen nog vis, dan draag je bij aan het leegscheppen van de oceanen. Kies je voor kweekvis, is het wéér niet goed, want viskwekerijen brengen schade toe aan de natuur.
In een fishfarm worden bestrijdingsmiddelen gebruikt, wat een grote impact heeft op de omgeving. Er is veel geconcentreerd afval en ook het dierenwelzijn is lang niet altijd gegarandeerd. Bovendien kost het in leven houden van kweekvis onevenredig veel voer. Voer dat bestaat uit wilde vis, maar ook maar al te vaak uit vermalen kippenafval. Niet bepaald duurzaam dus.
In zijn zoektocht naar lekker en duurzame vis ontdekte chef-kok Dan Barber een viskwekerij in het zuidwesten van Spanje. Hij vertelt erover in een TedX-praatje. Daar heeft ‘Miguel’ de kanalen laten overstromen, zodat er een moerasachtig gebied kon ontstaan. Onder die omstandigheden is een rijke biotoop ontstaan met een grote verscheidenheid aan vissoorten, vogels, planten, algen en andere flora en fauna. Zo vliegt er dagelijks een gemeenschap van flamingo’s naar het gebied om er voedsel te halen. Duizenden flamingo’s met prachtig roze buiken, die aangeven hoe gezond de vogels zijn.
Maar… het voedsel van flamingo’s bestaat toch uit vis? Een florerende flamingopopulatie is toch het laatste wat je wilt in je fishfarm? Miguel denkt daar anders over. Zijn viskwekerij is een ecologisch systeem, waar de vissen niet gevoerd worden. De flamingo eet vis, de vis eet garnaal, de garnaal eet plankton. Hoe rozer de buik van de flamingo, hoe beter, want dat betekent dat ook de rest van het systeem gezond is.
Een fishfarm die zijn succes afmeet aan de gezondheid van de visetende ‘vijand’. Waar het systeem zo goed werkt, dat al het binnenkomende water gefilterd wordt en volkomen schoon weer de oceaan instroomt. Dat zo zuiver is dat je het direct terug proeft in de smaak van vis. Dan Barber is dolenthousiast. Hij hoopt dan ook op een grote toekomst voor dit soort ecologische viskwekerijen.
Pam van der Veen
april 2012
Met dank aan Sebastiaan Dorgelo voor de tip.
Bron: TedX