Vorige week was het in het nieuws: Kopenhagen heeft Amsterdam verslagen in de race om de fietsvriendelijkste stad. Hoe kan dat? Wij zijn toch hèt fietsland bij uitstek? Het Parool nam een kijkje in Kopenhagen en concludeerde dat het alles te maken heeft hoe je fietsers ziet. In Kopenhagen zijn fietsers namelijk geen probleem, maar een oplossing.
Het kantoor van Omdenken zit in de binnenstad van Utrecht aan de Oudegracht dus komen we allemaal op de fiets naar ons werk. Hoewel de gemeente Utrecht hun best doet (Utrecht eindigde op de derde plek in de fietsvriendelijkheid index), merken wij inderdaad dat fietsers meestal gezien worden als een probleem. Geparkeerde fietsen ontsieren de grachten, rondom het station wordt te veel illegaal gestald, er zijn zoveel fietsen dat er nooit genoeg stallingen zullen zijn, er ontstaan fietsfiles in de spits, we moeten bepaalde routes volgen om het veilig te houden, zolang de winkels open zijn mag je in de winkelstraten niet fietsen, en ga zo maar door.
Dit was ook wat Copenhagenize, een adviesbureau op het gebied van de fietscultuur, concludeerde over Amsterdam. Ze zijn slechts bezig de huidige situatie te behouden, maar in Kopenhagen zijn ze continu bezig met het verbeteren van de fietsvriendelijkheid met innovatieve ingrepen in de infrastructuur van de stad. Anders verwoord: het groeiende aantal fietsers is geen probleem, maar juist de oplossing. Het is de enige manier om de centra van krappe, oude steden bereikbaar te houden en ervoor te zorgen dat ze niet volledig dichtslibben. Hier wordt de strategie van het terugdenken toegepast: jouw probleem kan soms de oplossing voor een ander probleem zijn. Het klinkt misschien als een futiel en lullig verschil in definitie, maar het zorgt voor een compleet andere benadering van fietsers. Eentje die werkt, zo bewijst Kopenhagen.
Een paar voorbeelden. Ze maken de zoveel mogelijk fietspaden zo breed dat je er met zn drieën naast elkaar kunt fietsen. Daar heb ik in Nederland zelfs wel eens een boete voor gekregen. Er zijn in de stad meerdere bruggen te vinden die alleen toegankelijk zijn voor fietsers waardoor zij fijn door kunnen rijden op drukke stukken. Jakob Schiøtt Stenbaek Madsen, politiek adviseur bij de Deense Fietsersbond zegt hierover: Achterliggende gedachte is dat de automobilisten die daar elke morgen in de file staan, de fietsen voorbij zien zoeven en denken: wat dóe ik eigenlijk in de auto? En er is meer: fietssnelwegen, relingen bij een stoplicht zodat je niet af hoeft te stappen, vuilnisbakken waar je al fietsend afval in kunt gooien. Fietsers staan duidelijk op nummer 1 in Kopenhagen. Nu wij nog.
Bron: Parool
Bron foto's: Copenhagenize Design Co.
Bedankt voor de tip Jan!