Als een bedrijf wordt getroffen door hackers, doet het meestal aangifte van internetvandalisme. Zo niet Facebook. Die beloont zijn digitale belagers juist.
Wie zijn er het best op de hoogte van de zwakke punten van onze site? Die vraag stelde Facebook zichzelf, en het antwoord was helder: hackers. Waarop de vriendenwebsite besloot die kennis en kunde ten goede te keren en te gebruiken voor het eigen belang. En hoe anders kan dat beter dan met geld?
Hackers die zwakke punten in de site van Facebook blootleggen, krijgen daarvoor betaald. De sociale netwerksite lanceerde daartoe zijn zogenaamde White Hat Visa-betaalpas. De term white hat wordt in internetkringen gebruikt voor `ethische hackers`, die louter goede bedoelingen zouden hebben.
Facebook geeft de pas aan `belagers` die het bedrijf op de hoogte brengen van lekken in de website. Per aangemeld lek stort het minimaal 500 dollar (387 euro) op de betaalpas. In een aantal gevallen is al meer dan het tienvoudige overgemaakt. Er wordt alleen betaald als de hacker Facebook de tijd geeft het gat te dichten voordat hij het lek openbaar maakt. Bovendien moet hij kunnen aantonen dat hij zorgvuldig is omgegaan met privacygevoelige informatie van Facebookgebruikers en geen schade aan de site of de informatie heeft aangebracht.
Mensen die bugs en lekken opsporen zijn zeldzaam en met deze betaalpas wil Facebook iets doen om z’n waardering voor hun bezigheden te tonen. Naast geld wil men bezitters van de pas in de toekomst ook nog andere voordelen bieden, zoals toegang tot speciale feesten. Het lijkt er bovendien op dat Facebook via het White Hat-programma medewerkers gaat rekruteren. Het bedrijf heeft nu al mensen in dienst die zijn aangenomen nadat ze lekken in de Facebooksite hadden gemeld.
Pam van der Veen
januari 2012
Met dank aan Ineke van den Berg voor de tip.
Bron: De Volkskrant, 3 januari 2012