Psychologen van de Universiteit van Colorado hebben een interessant onderzoek uitgevoerd onder Amerikaanse brugklasscholieren. Het experiment ging over de relatie tussen zelfbeeld en prestatie bij zwarte leerlingen.
De opzet was eenvoudig, de uitkomsten waren echter verbluffend. Een honderdtal leerlingen werd in twee groepen ingedeeld. De ene groep kreeg de opdracht op een vel papier een kwaliteit op te schrijven waar ze goed in waren en het blaadje vervolgens in een envelop te doen. De andere groep kreeg eenzelfde opdracht, zij moesten echter opschrijven waar ze het minst goed in waren.
De gevolgen waren opzienbarend. De kinderen uit de testgroep haalden in de maanden erna hogere cijfers dan de kinderen uit de centrale groep en hogere cijfers in vergelijking met hun eigen presteren in voorgaande jaren. Blijkbaar had het benoemen van de eigen positieve kwaliteiten de kinderen zoveel profijt gegeven, dat ze er meteen baat bij hadden.
Overigens bleek het effect bij witte kinderen niet op te treden. Voor de onderzoekers leidde dat tot de conclusie dat met name zwarte kinderen van huis uit weinig zelfvertrouwen meekrijgen en dat daar dus veel winst te behalen is.
Berthold Gunster
Ja, maar ik ben wel leraar