Om hun examen voor te bereiden, moeten de leerlingen van 5 Havo zich verdiepen in oude stof. Ik – economiedocente – sta klaar om hun weggezakte kennis op te frissen. Maar daar heeft de klas dus helemaal geen zin in…
Leerlingen voelen niets voor het herhalen van stof die ze ‘al kennen’. Als zoutzakken zitten ze in de banken, zonder enige enthousiasme. Áls ze al komen opdagen…
Nu zit het probleem ‘m vooral in het feit dat de behoeften aan herhaling per leerling nogal uiteenlopen, vooral waar het de onderwerpen betreft. De een wil graag weten hoe het ook weer zat met de belastingen, terwijl de ander vragen heeft over de betalingsbalans. Daardoor zit er elke les wel een aantal leerlingen uit z’n neus te eten en heb je nooit de aandacht van de hele klas.
Mijn oplossing: geef de leerlingen keuzevrijheid. Laat ze zelf bepalen welk onderwerp ze willen herhalen. Daartoe heb ik eenkeuzemodule ontwikkeld: het ‘15-bakkensysteem’. Elke bak gaat over een economische examenonderwerp en bevat een creatieve opdracht en een of twee oude examenopgaven over dat onderwerp. De leerlingen mogen een bak kiezen en de opdrachten alleen of in groepjes doen. Juist die vrijheid blijkt goed te werken, de klas gaat gemotiveerd aan de slag.
Vanwege het competitie-element heb ik ook twee spelvormen in het systeem opgenomen. Economisch Triviant is veruit de populairste bak. Hierbij moeten leerlingen definities uit de economie geven en dat is soms behoorlijk pittig. Maar het wordt super fanatiek gespeeld en de leerlingen vragen mij constant om scheidsrechter te spelen. Want is de definitie die ze oplepelen wel precies genoeg? Soms schrijven ze de termen die ze fout hadden op, om ze later nog eens terug te kunnen lezen…
De vijftien bakken dekken het examenprogramma natuurlijk niet helemaal, maar we komen wel een heel eind in de buurt. En dat met een hoop enthousiasme en inzet. Er wordt zelfs op school over getwitterd!
Kennis herhalen voor het examen, het kan dus wél.
Evelien Hoekman
april 2012
Bron: www.citroengeel.nl