zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Doodskus

07-08-2013
5628439170

In de Amerikaanse politiek is het een normaal verschijnsel dat politici hun concurrenten beschimpen, vernederen en kleineren. Rond verkiezingstijd gaat het er vaak hard aan toe. Zwakheden, tekortkomingen en fouten in het verleden bepalen voor een groot deel de agenda. Toch is er ook een ander manier om een tegenstander te bestrijden. Niet door hem te kleineren, maar door hem te complimenteren.

In het voorjaar van 2011 waren kandidaten van de Democraten vaak opvallend positief over hun Republikeinse tegenstrevers. Zo was Obama uiterst complimenteus over de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney (zie foto). Hij roemde met name diens `progressieve` optreden in het hervormen van de gezondheidszorg.

Is dit nu een plotseling breuk met het moddergooien? Nee. Integendeel. Sterker nog, misschien is het wel een veel subtielere manier van moddergooien. Waarom? Omdat nogal wat Republikeinse kiezers een hartstochtelijke hekel hebben aan progressieve politiek en met name met het gevoelige punt van de hervorming van het zorgstelsel. Stel je voor dat je Mitt Romney bent, je bent kandidaat voor de Republikeinen en je krijgt een compliment van nota bene de Democratische president van Amerika, welk effect heeft dat dan? Natuurlijk! Dat je eigen, rechtse achterban je met wantrouwen zal bekijken.

Door Romney en andere Republikeinen opzichtig te prijzen daarvoor, maken de Democraten hen zwart tegenover hun kiezers. Het gevolg van deze strategie zou kunnen zijn, dat in de voorverkiezingen minder mensen op een gematigde kandidaat als Romney zullen stemmen. En dus maken rechtsere kandidaten meer kans. Conclusie? Mocht een rechtse kandidaat de voorverkiezingen winnen, dan ligt het politieke midden open en heeft Obama het makkelijker in de echte verkiezingen.

Mitt Romney zit daarmee in een dilemma. Wat moet hij nu doen? De Democraten bekritiseren kan niet. Dan lijkt het alsof hij zijn eigen wetgeving afkeurt. Maar de Democraten prijzen werkt ook niet. Daarmee zou hij hij rechtsere deel van zijn kiezers van zich vervreemden.

De complimenten mogen dan vriendelijk ogen, maar in feite zijn ze een voortzetting van de harde, politieke strijd. Sterker nog, het compliment aan Mitt Romney zou wel eens het effect van een doodskus kunnen hebben.


Berthold Gunster
Bron: De Volkskrant, 20 mei 2011

07-08-2013
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden