Bij mensen die blind zijn, kan je je richten op de dingen die ze niet kunnen en daar allerlei hulpmiddelen voor ontwikkelen. Een goede zaak. Je helpt hen om hun gebreken zo dragelijk mogelijk te maken. Niks mis mee. Je kunt echter ook een andere benadering kiezen. Niet kijken naar ze niet kunnen, maar naar wat ze wél kunnen. Als je zo gaat kijken, zie je soms opeens allerlei nieuwe mogelijkheden.
Zo blijkt bijvoorbeeld dat voor nogal wat blinden geldt, dat ze andere zintuigen extra ontwikkeld hebben. Door het lezen van braille zijn de vingertoppen bijvoorbeeld extra getraind. Hoe zou je dit inzicht kunnen gebruiken? Door te doen wat men in het Duitse project Discovering Hands deed: het instituut leidt blinde vrouwen op om, op de tast, als een levende scanner, bij andere vrouwen borstkanker in een vroeg stadium op te sporen.
Wat blijkt? Dankzij hun verhoogde gevoel voor tastzin blijken blinde vrouwen tumoren met een omvang van slechts 4 tot 6 millimeter al te kunnen waarnemen. Ter vergelijking: goedopgeleide artsen kunnen dat meestal pas bij één tot twee centimeter. Het verschil is cruciaal. Met name bij een ziekte als borstkanker is een juiste diagnose in een vroegtijdig stadium immers van levensbelang. Het kan het verschil tussen leven en dood betekenen.
Het project is een idee van de in Duisburg gevestigde gynaecoloog Frank Hoffman. De eerste wetenschappelijke resultaten van het project moeten op moment van schrijven nog gepubliceerd worden, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend. Voor alle partijen. Zowel de patiënten als de behandelende vrouwen. Zoals een deelneemster aan het project het onder woorden bracht: Voor het eerst in mijn leven word ik niet bekeken als iemand met gebreken en beperkingen, maar als iemand met een bijzonder talent.
Zie ook de website van Discovering Hands
Bron: AD, segment Thema, 19 mei 2008.