Ooit was Charleroi een veelbelovend industrieel centrum vol staalovens en koolmijnen, maar nu is het vooral een plek van vergane glorie. Daarom richtte Nicholas Buissart de Urban Safari op. Een avontuurlijke expeditie langs de ongewone, bizarre en ronduit verontrustende bezienswaardigheden van de stad.
Het verhaal van Charleroi is somber. Sinds de jaren ’70 is de stad in verval geraakt. Grote delen van de middenklasse zijn uit de stad vertrokken naar de mooiere buurten rond Charleroi en een kwart van de achterblijvers is werkeloos. Sindsdien wordt de omgeving gekenmerkt door groene heuvels van mijnafval en leegstaande fabrieken, met als bijnaam "De Zwarte Stad".
Charleroi kent een hoop duistere verhalen. Marc Dutroux verrichte hier zijn gruweldaden en de moeder van de Belgische kunstschilder René Margritte pleegde er zelfmoord. En dan zijn er nog de politieke schandalen, van vriendjespolitiek tot corruptie… Het is dan ook niet voor niets dat lezers van de Volkskrant Charleroi al eens uitriepen tot lelijkste stad van Europa.
Niet bepaald de plek voor je volgende stedentrip, of wel?
Geïnspireerd door alle aantijgingen stichtte Nicholas Buissart de Urban Safari op. Zijn doel: het échte Charleroi laten zien. Want volgens Nicholas is het juist een van de meest indrukwekkende industriesteden van Europa!
“Charleroi kon zich ooit meten met Brugge en Gent, maar was rijk in een verkeerde periode” , legt Nicolas uit. “Na het verschijnen van een artikel in een Nederlandse krant over de lelijkheid van mijn stad, besloot ik, met objectieve afstand, tegen deze denkwijze te rebelleren en alternatieve rondleidingen te organiseren.”
Tijdens de tour beklim je een mijnterril, wandel je langs leegstaande fabriekspanden en kun je je verwonderen over de metrostations die nooit werden afgebouwd. Nicholas vertelt je alle anekdotes, verhalen en legendes van de stad. Op verzoek kun je zelfs de woonplaats van seriemoordenaar Dutroux bekijken. “Het hoort bij de geschiedenis van Charleroi” zegt Buissart, “Londen heeft Jack the Ripper, wij Dutroux.”
Dit maakt de Urban Safari een mooi voorbeeld van de omdenkstrategie van het etaleren. Laat zien wat je normaal gesproken juist wil verbergen. Bezoekers van over de hele wereld vinden het geweldig!
Hoe lang de stadssafari van Nicholas nog kan blijven bestaan is de vraag. De stad bouwt namelijk hard aan een nieuwe toekomst. Verlaten panden worden gesloopt en er moet een universiteit komen om jongeren aan te trekken. Hoewel lokale artiesten liever zien dat de stad nog iets van zijn rauwe karakter blijft houden.
“Lelijkheid heeft één groot voordeel ten opzichte van schoonheid,” citeert een van de kunstenaars, “het wordt er niet slechter van bij het verstrijken van de tijd.”
Bron: Charleroi Adventure, Volkskrant verkiezing, DeMorgen, The Guardian
Bron foto’s: Marcel Korbee van Travelmadness
Tekst: Guido Hoogeboom