zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Dappere weduwe

04-01-2017
Dappere Weduwe Uitsnede

Op 13 augustus 2014 krijgt Karien een verschrikkelijk telefoontje dat haar leven op z'n kop zal zetten. Haar man Toon is slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval. Tijdens reparatiewerkzaamheden bleek de reactor waarin hij samen met een collega aan het werk is gevuld met argongas. Een dag later overlijdt haar man in het ziekenhuis.

Rechtszaak

Naast afscheid nemen en veel verdriet volgt er ook al snel een rechtszaak tegen Xycarb, het bedrijf waar Toon werkte. Zij worden door de rechtbank aansprakelijk gesteld omdat hun veiligheidsmaatregelen tekort schoten. Ze moeten een boete van 75.000 euro betalen.

Een schijntje

Het OM gaat in hoger beroep en eist een hogere geldboete. Op 29 september 2016 maakt Karien tijdens de rechtszaak gebruik van haar spreekrecht en komt met een bijzonder en indrukwekkend verhaal. Ze noemt het bedrag van 75.000 euro een schijntje en vergelijkt het met door rood rijden en vervolgens 50 cent moeten betalen. Het geld gaat ook niet naar de nabestaanden of oud-collega's van haar man, dus voor haar voelt dit als een volkomen nutteloze straf. Toch pleit ze niet voor een verhoging van de boete.

Samenwerken

Karien doet in haar verhaal een opmerkelijk verzoek. Ze eist geen hogere geldboete maar vraagt de rechter om het hier bij te laten. Ze is ondertussen namelijk gaan samenwerken met Xycarb. Een boete staat voor haar niet gelijk aan meer veiligheid. En daar is het haar om te doen. Na een verschrikkelijk periode is het Karien gelukt om haar verdriet opzij te zetten en het ongeluk van haar man aan te grijpen als een kans om de veiligheid bij Xycarb te verbeteren. Samen met haar broer heeft ze een vijfjaren plan gemaakt: Safetyplan 2020. Onderdeel van dit plan zijn een aantal veiligheidsdagen waarop het bedrijf dicht gaat en alle medewerkers een dag lang bezig zijn met veiligheid door middel van workshops, lezingen, trainingen, brandoefeningen, reanimeren en discussiebijeenkomsten over de veiligheidscultuur. De eerste veiligheidsdag heeft inmiddels plaats gevonden en was een succes. Daarnaast heeft Xycarb ook toegezegd ieder jaar minimaal 20.000 euro extra te investeren in veiligheid.

Verandering

Door deze dappere actie van Karien is er inmiddels door Xycarb al meer geld besteed aan veiligheid dan de totale geldboete die ze van de rechtbank opgelegd hebben gekregen. En dat is precies wat ze hoopte te bereiken. Geen nutteloze straf in de vorm van een boete, maar échte verandering. Ze sluit haar verhaal met deze woorden af:

Laten we hopen dat dit misschien wel een doorbraak in Nederland gaat worden. Dader en slachtoffer gaan samenwerken! Geen boetes maar verbetertrajecten voor meerdere jaren! Uniek, maar ik denk dat het kan.

Het volledige verhaal van Karien kun je hier lezen.

Bedankt voor de tip Ad Smolders!

Bron: Eindhovens Dagblad

Nelleke Poorthuis
04-01-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden