Ziekenhuizen in ontwikkelingslanden krijgen vaak couveuses gedoneerd. Maar die apparatuur is zeer high tech en gedijt slecht in een meer basic omgeving. Daardoor staan er in menige kliniek kostbare couveuses weg te roesten.
De complexe technologie van een couveuse kan bijvoorbeeld niet tegen storingen in de stroomvoorziening – iets wat erg vaak voorkomt in derdewereldlanden. De kennis of de middelen om ze te repareren zijn er niet en de klinieken zijn doorgaans zo afgelegen, dat die skills ook niet in huis gehaald kunnen worden.
Met als gevolg dat de kapotte, onbruikbare couveuses bij het afval belanden. Zonde, vonden de mensen achter het NeoNurture-project van Design That Matters. Ze reisden af naar de ziekenhuizen met dit probleem en onderzochten een alternatief.
De eerste vraag die ze stelden, was: ‘Wat wordt er in deze contreien wél gerepareerd?’ Het antwoord: auto’s. Auto’s behoren tot de weinige technologische dingen die ook in afgelegen gebieden gefixt kunnen worden. Zelfs op het meest geïsoleerde platteland is altijd wel iemand te vinden die aan een auto kan sleutelen. Bovendien beschikt de autobranche over de juiste distributiekanalen, zodat alle onderdelen tot in de verste uithoek geleverd kunnen worden. ‘Er zijn twee C’s die overal ter wereld te krijgen zijn: Coca Cola en cigarettes,’ zo luidt het gezegde. De derde C zou heel goed car parts kunnen zijn.
Waarop NeoNurture zich het volgende afvroeg: zou je een couveuse kunnen ontwerpen, die gerepareerd kan worden door mensen die ook een auto weer op de weg kunnen krijgen? En zou die couveuse kunnen meeliften met de distributiekanalen van de auto-industrie? Ja dus, mits je een couveuse maakt van auto-onderdelen.
En zo ontstond de NeoNurture car parts incubator. De warmte in de couveuse komt van twee koplampen. Stijgt de temperatuur te veel, dan gaat het alarm af en treedt de blower in werking. En als er een storing is in de stroomvoorziening, dan neemt de accu het over. Een simpel, doch doeltreffend systeem, en zeer eenvoudig te onderhouden.
Pam van der Veen
Juni 2012
Bronnen:
Wheels.blog.nytimes.com
designthatmatters.org/portfolio/projects/incubator