Brent Schulkin had zich ten doel gesteld om winkeliers in San Francisco te motiveren meer te gaan doen aan duurzaamheid. In plaats van het te dreigen met acties of negatieve publiciteit, besloot hij een ander middel in te zetten: dat van de financiële beloning. Niet de `stick`, maar de `carrot`.
Schulkin begon zijn project bij liquor stores, drankwinkels. Hij stelde een aantal winkels het volgende voor: stel dat ik op een bepaalde dag en tijd een groot aantal mensen op de been weet te brengen, die bij jouw winkel gaan winkelen, welk percentage van je omzet van die dag ben je dan bereid te investeren in duurzaamheid? Aangezien Schulkin zijn voorstel zeer serieus deed, boden de winkels tegen elkaar op, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een bod van maar liefst 22%.
Schulkin hield woord en de winkel die de bidding gewonnen had, kreeg op de bewuste dag bezoek van honderden mensen, die gezamenlijk in een paar uur tijd een omzet van maar liefst 9.000 dollar genereerden. Conform afspraak investeerde de eigenaar 22% van dat bedrag in duurzame verlichting van zijn winkel.
Aangezien het basisidee van het project belonen is, in plaats van straffen, noemde Schulkin zijn project de carrotmob. Het idee van de carrotmob is niet beperkt gebleven tot San Francisco. Wereldwijd is het idee overgenomen en ook in Nederland is er inmiddels een afdeling. Media als Facebook en Twitter maken het uiteraard steeds makkelijker om in korte tijd een groep deelnemers bij elkaar te krijgen, die groot genoeg is om een bedrijf serieus te verleiden tot een hoog bod.
Berthold Gunster
Bron: www.dutchcowgirls.nl
Zie hier een verslagje van de carrotmob.