Is een ongeluk tussen een trein en een auto altijd een ramp? Het antwoord zou wel eens ‘nee’ kunnen. Zelfs niet als een auto door twee treinen achter elkaar geraakt wordt. Wat in eerste instantie een ramp lijkt, zo op de langere termijn wel eens een zegen kunnen zijn. Soms is een ongeluk een ‘blessing in disguise’.
In België reed op 25 januari 2011 een trein op de lijn La Louvière-Binche (Henegouwen) door een rood licht. Als gevolg daarvan kwam de trein kwam even later in botsing met een 24-jarige bestuurster van een Peugeot. De auto werd als gevolg van de klap honderden meters weggeslingerd, maar als bij wonder liep de bestuurster slechts enkele lichte verwondingen op. De vrouw kon snel uit haar auto komen. Gelukkig maar, want niet veel later werd haar auto opnieuw door een trein geraakt, ditmaal door een trein uit de andere richting. Beide treinen kwamen als gevolg van de aanrijding met de auto tot stilstand. Volgens een werknemer bij de NMBS was het dankzij deze twee botsingen, dat een frontale aanrijding tussen de treinen voorkomen werd. Het is namelijk precies op dat dat deel van de lijn La Louvière-Binche dat de twee sporen tijdelijk samenkomen tot één spoor. Waren de twee treinen op elkaar gebotst, dan zouden, volgens dezelfde werknemer, ‘tientallen, zo niet honderden’ treinpassagiers de ramp niet overleefd hebben. Nu stonden de treinen, op korte afstand van elkaar verwijderd, beiden stil op dit enkele spoor.
Is dit een bizar verhaal? Ik zou zeggen, bekijk het eens van een afstandje. Alsof je met speelgoed speelt. Je ziet twee treinen met grote snelheid op elkaar afkomen. Het enige wat je tot je beschikking hebt om ze tot stilstand te brengen is een relatief klein autootje. Zou je er dan in slagen, die op zo`n manier met de treinen te laten botsen, dat ze tijdig tot stilstand komen? En dat uiteraard op zo’n manier dat de bestuurster in leven blijft? Ik zou zeggen, ga er maar eens aan staan …
Berthold Gunster
Bron: Belgische tijdschrift Trends
januari 2011