Bijsluiters van medicijnen kunnen de weg wijzen naar nieuwe geneesmiddelen. Onderzoekers van het Europees Moleculair-biologische Laboratorium in Heidelberg hebben een computerprogramma ontwikkeld dat, op basis van de bijsluiters, overeenkomstige negatieve bijwerkingen van verschillende geneesmiddelen opspoort, op basis waarvan juist nieuwe geneesmiddelen gemaakt kunnen worden. Wat voor de één een bijwerking is, is immers voor de ander juist het gewenste effect.
De onderzoekers voerden de bijsluiters van 746 toegelaten geneesmiddelen in het programma in. Er rolden 26 combinaties uit van twee middelen met ongeveer dezelfde bijwerkingen. Daarvan hebben er 20 geleid tot een nieuwe medicijn. De bijwerking van het oude medicijn leidde rechtsreeks tot de positieve werking van het nieuwe medicijn. Om een voorbeeld te geven: medicijnen kunnen als ongewenst bijeffect hebben dat de bloeddruk er door verlaagt. Bij een ander medicijn zou dat echter wel eens het gewenste hoofdeffect kunnen zijn.
Het voordeel van medicijnen die op deze manier worden gevonden is dat de veiligheid reeds uitgebreid onderzocht is. Nieuwe geneesmiddelen die op deze manier gevonden worden kunen dan ook sneller en goedkoper ingezet worden.
Overigens. Het klassieke voorbeeld van een medicijn dat werd gevonden als onbedoelde bijwerking is uiteraard Viagra. Ooit werd het middel ontwikkeld om de vernauwde bloedvaten van anginapatiënten te verwijden. De spontane erecties die optraden waren eerst een ongewenst neveneffect, totdat men inzag dat dit effect wel eens de bedoeling zou kunnen zijn.
Dit omdenkverhaal is ook te vinden in Berthold Gunsters boek 'Ja-maar wat als alles lukt?'.
Foto: Global Panorama
Licentie: CC BY-SA 2.0