We hebben het bij Omdenken vaak over spiegelen. Nu moeten mensen bij die term soms denken aan een sluwe autoverkoper die jou nadoet om ervoor te zorgen dat je maar zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld uitgeeft. Maar zodra mensen elkaar spiegelen – en dan gaat het niet om simpelweg imiteren van de ander, maar vooral om het op dieper niveau meebewegen en openstaan voor de ander – ontstaat er ogenblikkelijk een gevoel van contact. Wederzijds begrip. Alsof je weet wat de ander denkt en voelt wat hij voelt.
Door te spiegelen en iemand anders zijn gedrag over te nemen doorbreek je soms een bestaand patroon. Het is een techniek die effectief kan zijn om een vervelende situatie meteen een andere draai te geven. Natuurlijk werkt spiegelen niet altijd in elke situatie, maar in sommige gevallen helpt het wel degelijk. Zo stuurde Ingrid ons haar eigen ervaring met spiegelen.
Spiegelen werkt echt! Mijn man is niet iemand die altijd naar het financiële plaatje kijkt. Ik ben dus meestal degene die nogal eens op de rem drukt als het gaat om uitgaven. Nu zaten wij in een vervelende situatie want we hadden schade aan onze auto. In al zijn emotie vond manlief het tijd om de auto dan maar in te ruilen voor een andere, wat uiteraard de nodige investering vraagt. Hij had zelfs al een auto op het oog en een inruilvoorstel ontvangen. In de eerste instantie was ik pislink. Naar mijn mening neem je grote financiële beslissingen immers rationeel en niet emotioneel. Uiteraard leverde dit de nodige spanningen op. Na een dag wederzijds doodzwijgen was mijn woede wat bedaard.
Ook was de hoogte van de schadevergoeding bekend. Ik ben er nog eens naar gaan kijken en een inruil leek ineens toch wel interessant. Misschien moesten we maar eens flink uitpakken en een prijsklasse hoger gaan. En tot mijn verbazing, keek manlief ineens op de centen. Een prijsklasse lager is ook prima, het moet niet te veel kosten. Mooi voorbeeld van het effect van (om)spiegelen!
Ingrid bewoog mee door het gedrag van haar man te spiegelen. En wat bleek? Door juist een keer niet op de rem te drukken in de uitgaven doorbrak ze het bestaande patroon en veranderde de situatie. Ze bood geen weerstand meer maar ging mee in zijn idee en dat creëerde wederzijds begrip. Hierdoor ging haar man, op zijn beurt, op de centen letten.
Is spiegelen een garantie voor succes? Nee, natuurlijk niet. Dat zou wel heel naïef zijn. Wat we in elk geval wél weten, is dat contrasteren, het benadrukken van de verschillen, bijna per definitie averechts werkt.
In ons boek ‘Ik ben oké, jij bent een sukkel’ lees je nog veel meer over spiegelen. Heb jij ook zo’n mooi voorbeeld over spiegelen of over omdenken? Deel het met ons!
Meer verhalen over spiegelen vind je hier.