Een boer in Australië beschikte over een boerderij met uitgestrekte landerijen en een grote veestapel. Hij had een bloeiend bedrijf, zijn probleem was alleen dat hij nauwelijks aan personeel kon komen. Bovendien leek het er in de toekomst alleen maar erger op te worden: de boerderij bevond zich in een gebied waar de bewoners wegtrokken naar de grote stad. Toch wist de boer een manier te bedenken om zijn bedrijf voort te zetten.
Wat deed hij? Hij besefte dat jaarlijks tienduizenden jongeren met weinig geld door Australië zwerven op zoek naar levenservaring, leeftijdsgenoten om mee kennis te maken en de mogelijkheid om hier en daar wat geld te verdienen. Op grond van deze `doelgroep` ontwikkelde de boer een creatief soort personeelsbeleid. Hij lokte jongeren naar zijn boerderij met de mogelijkheid het ‘oorspronkelijke Australische leven op de boerderij’ te leren kennen. In ruil voor hun arbeid zouden ze gratis voedsel en onderdak krijgen.
Het idee sloeg vanaf het begin meteen aan. Hij werd via internet overspoeld met honderden verzoeken van jongeren vanuit de hele wereld om een tijd op zijn boerderij te mogen leven en werken. Om aan de enorme vraag te kunnen voldoen, rekruteerde hij uit alle vrijwilligers een beperkt aantal coördinatoren die vereerd waren tegen een zakcentje dit project te mogen helpen opzetten en leiding te geven aan de vrijwilligers.
En zo ontstond dankzij één creatieve ingeving een win-win-win situatie. Voor jongeren werd zijn boerderij zo’n idyllische internationale ontmoetingsplaats, dat ze de plek enthousiast aan vrienden aanbevalen als fantastische plek om gratis vakantie te vieren. Velen kwamen bovendien regelmatig terug oude vrienden op te zoeken en om te kijken hoe het met de boerderij en de boer ging. Een beperkt aantal jongeren kon er – naast aan gratis vakantie – wat extra geld verdienen. En de boer zelf? Voor hem bleek het een gouden idee om uiterst goedkoop aan zeer gemotiveerd personeel te komen.
Berthold Gunster
februari 2011
Bron: mondelinge vertelling.
Alle aanvullen informatie is meer dan welkom.