In de Amerikaanse staat Arizona is een versteend woud. Ondanks dat er overal in het bos borden staan om bezoekers te waarschuwen dat ze geen souvenirs uit het bos mogen meenemen, wordt er jaarlijks bijna 14.000 kilo versteend hout uit het bos gestolen.
Robert B. Cialdini, hoogleraar psychologie en marketing, die zich vooral bezighoudt met het vraagstuk hoe mensen elkaar beïnvloeden, werd in 2002 gevraagd om een methode te ontwikkelen, die het aantal diefstallen zou doen verminderen. Cialdini en zijn team kwamen tot de conclusie dat de borden die overal geplaatst waren averechts werkten. Die borden waren er vast niet voor niets. Blijkbaar nam iedereen stenen mee. Mensen die normaal gesproken niet eens zouden bedenken iets mee te nemen, werden als het ware uitgenodigd dat toch te doen. Waarom niet? Iedereen doet het toch!
De psychologen vervingen de waarschuwingsborden dan ook door mededelingen waarin de bezoekers bedankt werden voor hun keurige gedrag. En hoe fijn iedereen juist de natuur de natuur liet. Het effect was spectaculair: door het plaatsen van andere borden nam de diefstal met bijna 50% af.
Dit omdenkverhaal is ook te vinden in Berthold Gunsters boek Huh?! de techniek van het omdenken.
Licentie: CC BY 2.0