Omdenken kan groots en meeslepend zijn: er worden complete bedrijven veranderd, er worden prachtige ideeën bedacht en levens veranderen. En soms is het niets meer dan volledig meebewegen met dat wat er is.
Het meeste Omdenken gebeurt in het klein, in ons eigen leven, tussendoor. De kleine alledaagse problemen kunnen soms heel gemakkelijk worden omgedacht door nét even anders naar het probleem te kijken, of door nét even anders in de situatie te gaan staan. Omdenkers sturen ons vaak hun omdenksels uit het leven van alledag, die weliswaar klein lijken, maar een grote impact hebben gehad op problemen waar ze voorheen mee worstelden.
Zo stuurde Anouk ons het volgende:
Een vrijdagmiddag, 14:30 uur. Op het plein van de vso-school (cluster 4 voor leerlingen die bekend zijn met ASS) waar ik werk staan leerlingen te wachten op de taxi naar huis. Ze hebben net een drukke en intensieve schooldag achter de rug.
De leerlingen, taxichauffeurs en toezichthoudende docenten moeten wachten op de leerlingen die nog niet terug zijn van hun excursie en met dezelfde taxirit mee moeten. Ze zijn moe, het weekend staat voor de deur en ze worden ongeduldig.
Op een gegeven moment vinden twee leerlingen takken op het plein en beginnen, om de tijd te doden, met deze takken tegen een boom te slaan. Andere leerlingen en mensen op het plein zien dit gebeuren en lijken dit niet te waarderen.
Op het moment dat ik dit zie gebeuren, merk ik dat er een ritme komt in het geluid van de takken die tegen de boom slaan. Ik besluit om mijn accordeon te pakken en, tot verrassing van de leerlingen, op hun ritme een melodie te spelen. Ze pikken het op en beginnen het ritme te versnellen en te vernieuwen. Mijn melodie sluit hierop aan. Collega's, wachtende taxichauffeurs, en andere leerlingen beginnen mee te klappen en doen vrolijk mee met de ontstane sfeer. De bus van de excursie arriveert, we applaudisseren en sluiten af door elkaar een fijn weekend te wensen.
Waar een ritme is, is muziek!
Heb jij ook zo'n mooi voorbeeld van alledaags omdenken? Deel hem met ons! Meer verhalen in de rubriek Alledaags Omdenken vind je hier.