Kelders en parkeergarages bouwen is per definitie risicovol. Nadat een gat gegraven is, valt de druk weg en hebben omliggend zand en water de neiging het gat te vullen. Beschadiging van nabijgelegen gebouwen is dan ook bijna onvermijdelijk. Zo was er in 2009 een flat in China die in zijn geheel omviel, terwijl vlakbij een parkeergarage werd uitgegraven (zie foto).
Als bouwonderneming bouwden ook wij op deze manier zo’n 100 kelders per jaar. Eerst het gat, dan de kelder. Logisch, toch? En dus waren ook wij voortdurend op zoek naar manieren om de kans op schade zo klein mogelijk te houden. Hoe graaf je het gat precies uit, hoe houden we het zo goed mogelijk droog, etcetera. Kortom, gedoe. Op een dag zei mijn zwager en mede-eigenaar echter tegen me: “Laten we het omkeren. We gaan eerst een kelder bouwen en daarna pas het gat graven. We zetten de kelder bovenop de grond en vervolgens graven we hem van binnen leeg.”
Het klonk in eerste instantie wat vreemd, maar het was zeker niet onlogisch. Nadat we het idee doorberekenden, besloten we het experiment aan te gaan. Was het makkelijk? Niet echt. De eerste kelder die we op die manier in elkaar gezet hebben, kraakte aan alle kanten en ik had werkelijk spijt dat ik mijn aandelen voor de tijd niet verkocht had aan mijn zwager. Toch bleek deze bouwmethode na het nodige vallen en opstaan uiteindelijk een gouden greep. Sterker nog, we hebben op ons concept van de ‘afzinkkelder’ een patent weten te verkrijgen en hebben sindsdien honderden kelders op deze manier gebouwd. Zonder omvallende flats. Uiteraard.
Wim van Looijengoed
MultiBouwSystemen BV
12 oktober 2011
Zie verder Wikipedia of het filmpje hieronder.