zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons
Omge- dacht

Reizen met het openbaar vervoer

12-04-2017
Meedenker Openbaar Vervoer

Het is tijd om de meedenker van Florianne af te sluiten. Florianne legde ons een interessant probleem voor. In samenwerking met de Leeuwarder Courant was deze student Journalistieke Producties aan de NHL namelijk bezig met het schrijven van een artikel over het reizen met het openbaar vervoer als alternatief voor de auto. Ze onderzocht of je in Friesland ook zonder auto zou kunnen. 

Florianne verwoordt het dilemma als volgt:

Als je reist met het openbaar vervoer ben je in Friesland vaak langer onderweg dan met de auto en heb je kans op vertraging. Daarbij ben je aan tijd gebonden en tijdens de spitsuren kan het erg druk zijn in het desbetreffende vervoermiddel. Waarom zou je dan met het openbaar vervoer gaan, als je ook met de auto kan?
Het grote voordeel van het openbaar vervoer in plaats van de auto is duidelijk: duurzaamheid. Het is een stuk minder belastend voor onze planeet. Maar dit effect is niet onmiddellijk merkbaar terwijl de nadelen dat wel zijn. Dit zorgt er uiteraard voor dat veel mensen toch de auto zullen pakken. Zijn de nadelen van het openbaar vervoer om te denken?

In bijna alle reacties werden vooral de voordelen van het openbaar vervoer genoemd, hieronder hebben we een paar van jullie opmerkingen verzameld. 

Vrije tijd

Lex merkt op dat je dankzij het OV niet meer op de weg en het verkeer hoeft te letten. Op die manier kun je veel meer zien van de omgeving. Daarnaast heb je veel meer tijd om andere dingen te doen, zoals een boek of de krant lezen, waardoor je het tijdsverlies compenseert met dingen die je anders in je vrije tijd zou doen.

Parkeerstress

Rosanne vond het als jong meisje altijd geweldig om met het OV te reizen: “Nieuwe mensen, vrijheid, tijd om rustig na te denken en een boek te lezen.” Toen ze haar rijbewijs kreeg ging ze ook graag met de auto, maar ze geeft aan dat ze niet goed kan parkeren. “In plaats van me druk te maken over het vinden van een parkeerplek, neem ik dus vaak lekker de trein!”

Sportschool

Voor mensen met een kantoorbaan heeft het OV nog een ander voordeel. Pieter: “Ik zit de hele tijd. Als ik dan ook nog eens in de auto naar mijn werk ga is het net een stoelendans. Met zo weinig lichaamsbeweging kom ik niet lekker op gang. Dankzij de trein moet ik een kwartiertje lopen, en in de trein kan ik relaxed zitten en om me heen kijken. Geestelijke ontspanning en lichamelijke oefening, nou daar betaal ik graag wat extra voor!

Charlotte sluit hier op aan met een simpele tip: “Koop er een goede vouwfiets bij en je hebt geen abonnement op de sportschool meer nodig!”

Mobiel kantoor

In plaats van te reizen naar het kantoor, kun je het volgens Irene ook zo bekijken: “Ik zie de reis als een werkdag, je vervoersmiddel als een mobiel kantoor. Zorg dan wel voor de juiste voorzieningen in en rondom de stations en in de treinen/ bussen. Mogelijk kunnen mensen zelfs in de trein hun zakelijke afspraken hebben onderweg. Mijn kantoor in beweging!”

Romantiek

Volgens Alex zitten er nog veel meer kansen in het OV: “Lange reistijd, volle treinen en bussen… Volop de gelegenheid om andere mensen te ontmoeten! Hoeveel 'treinstellen' zullen er zijn? Vind je nieuwe partner in het openbaar vervoer!”

Kortom…

Reizen met het openbaar vervoer hoeft nog niet zo vervelend te zijn. Jaco vatte alle voordelen samen in zijn poging om het probleem om te denken: “De voordelen zijn breder te trekken dan de belasting voor het milieu. In de trein/bus/metro kun je stukken doorlezen, verder werken, je hoofd leeg maken om op je werk of thuis (weer) hard aan de slag te gaan. Of de krant of een boek lezen, waardoor je jezelf kunt dwingen daar thuis geen tijd meer aan te "verspillen".”

“Daarnaast hebben veel mensen best zin in een praatje. Zo kun je nieuwe contacten opdoen die tot vriendschappelijke of andersoortige relaties kunnen leiden. Of je doet werkinhoudelijke relaties op, die kunnen uit een onverwachte hoek komen.”

“Je kunt de barre reis ook als overlevingstocht zien, het reizen met het openbaar vervoer brengt uitdagingen met zich mee. Ook is het een stuk goedkoper: als je berekent hoeveel geld je minder kwijt bent (denk niet alleen aan de aanschaf van de auto, maar ook aan het onderhoud), kun je veel leuke, andere dingen doen voor je eigen plezier.”

“Als laatste: je zult jezelf moeten dwingen vroeger naar bed te gaan als je evenveel tijd aan alle ochtendrituelen wilt besteden of deze rituelen efficiënter uitvoeren. In het eerste geval zal je eerder naar bed gaan, waardoor je geen slaaptekort krijgt en je leven gewoon een stukje beter wordt (want al zeg ik het zelf, het leven in de ochtend is gewoon een stuk mooier en prettiger). In het andere geval ga je efficiënter om met je tijd, waardoor je in principe meer tijd voor andere dingen overhoudt.”

De reactie van Florianne

We hebben Florianne gevraagd of ze iets aan al jullie reacties heeft gehad. Wat Florianne zo leuk vond is dat het probleem niet alleen werd omgedacht, maar dat er ook creatieve oplossingen kwamen. Zoals meeliften, e-bikes en en carpoolen. Deze reacties waren voor haar ook heel waardevol, het hoofdonderwerp is namelijk Friesland zonder auto. Dat betekent natuurlijk dat er meerdere alternatieven zijn dan alleen reizen met het openbaar vervoer.

Florianne:

“Ik heb ondanks alle leuke reacties uiteindelijk specifiek gekeken naar het omdenken van het reizen met het openbaar vervoer. Daar gaat het artikel immers over, ook al heb ik door jullie reacties eigenlijk de inspiratie gekregen om het artikel een beetje aan te passen. :)
Een mooie reactie die mij opviel was toch wel die van Jaco, hij benoemde alle voordelen in één reactie. Zo ziet hij niet alleen het voordeel dat het beter is voor het milieu. Maar ook dat je kunt lezen, verder werken of je hoofd leeg maken. Dit alles maakt dat je efficiënter met je tijd om gaat.
Bedankt voor alle mooie reacties, ik heb ze met veel plezier gelezen en ga ze zeker gebruiken!”

Wij willen jullie ook weer bedanken voor het meedenken! Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

Foto: Martin de Witte
Licentie: CC BY 2.0
Nelleke Poorthuis
12-04-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden