De meedenker die Renée ons instuurde was een interessante. Dit keer ging het niet over een probleem dat specifiek over haar ging maar iets wat veel algemener is. Veel mensen hebben er last van; het niet kunnen accepteren van hun eigen lichaam. Bijna niemand is er helemaal tevreden mee, we vinden ons eigen lichaam niet mooi zoals die is. Er werd weer veel met Renée en ons meegedacht en we kregen weer prachtige reacties.
Renée verwoordde het probleem als volgt:
Ik heb een omdenkuitdaging. Het gaat over de acceptatie van je lichaam. Het lijkt alsof veel mensen een ander lichaam willen dan ze hebben. Vrouwen willen slanker, meer billen (de nieuwste mode), maar mannen moeten tegenwoordig ook een strak afgetrainde torso hebben. Neem bijvoorbeeld het experiment van Filemon Wesselink (in Filemon staat strak). Hij wil één keer in zijn leven het perfecte lichaam, is extreem gaan trainen en gebruikt ook middelen om dit te bewerkstelligen. Hij eet twintig eieren per dag of zo. Hij heeft nu een perfect torso en lijkt onzekerder over zijn lichaam dan ooit en voelt zich schuldig als hij zijn eerste biertje drinkt na bijna een half jaar shakes. Mijn omdenkvraag: hoe kunnen we mentaal een switch maken zodat we tevreden zijn met het lichaam dat we hebben?
Een veel voorkomend aspect in de reacties was onze kijk op ons lichaam. Volgens een aantal meedenkers zijn we vergeten waar het biologisch gezien voor dient. Ons lichaam is een prachtig systeem en het is bijzonder hoe het bij de meeste mensen functioneert. Je moet niet alleen maar kijken naar de buitenkant. Of het nou mooi is of lelijk, dik of dun, je lichaam heeft veel meer functies dan mooi zijn.
Er zijn helaas ook mensen waarvan het lichaam niet altijd functioneert zoals het hoort. Daarom moet je extra dankbaar voor zijn alles wat jij kan met je lichaam. Zoals de dochters van één van de meedenkers ook zeiden toen hun moeder overwoog om iets aan haar buik te laten doen: Mam serieus dat is ons huis geweest dat ga je toch niet zomaar verbouwen Ook oud worden hoort erbij en dat kan ook prachtig zijn. Dat je rimpels krijgt, betekent dat je ouder wordt en daar mag je blij mee zijn. Je lichaam is geweldig, waardeer dit!
Volgens veel meedenkers kun je ook proberen jezelf op een andere manier in het leven te zetten. Probeer je niet te vergelijken met anderen. En al helemaal niet met het door de media geschetste ideaalbeeld. Kies iets anders waar je je mee vergelijkt, want we weten allemaal dat het perfecte mediabeeld eigenlijk niet bestaat en ook nog eens niemand gelukkig maakt. En al zou je ineens 30 kilo afvallen, zou je geen acné meer hebben of is je striae weg, zou je dan niet meer klagen? Wees lief voor jezelf, jij zegt over andermans lichaam ook niet van die akelige dingen.
Onze inzender Renée heeft de reacties zelf natuurlijk ook meegelezen en heeft er een hele mooie samenvatting van gemaakt. Jullie reacties hebben haar erg geïnspireerd.
Wat een diverse, mooie en inspirerende reacties zijn er gegeven. De rode draad: accepteren, flink relativeren en je lichaam/geest/leven in een ruimer/ander perspectief zien.
De reactie die mij het meest inspireerde en wat mij betreft het boek cadeau krijgt gaat over een op zich eenvoudige mindshift, met grote positieve effecten:
Door je leven op 80% van het maximale in te richten haal je veel spanning weg. Nu gaat het onderwerp over het ideale lichaam, morgen gaat het weer over de ideale partner en een beter seksleven. Door te accepteren dat het leven geen wedstrijd is zul je nooit verliezen en ga je stoppen met strijden. Maar let op. Dit is geen vrijbrief om je vol te eten en niet aan sport te doen. Door te gaan sporten, tevens op 80% van het maximale, en je voedingsinname enigszins aan te passen gaat jouw lichaam veranderen, je mentale gesteldheid verbeteren en het zelfvertrouwen gaat ook nog eens stijgen. Heel stiekem, en vrij langzaam, bouw je dan toch aan een fraai lichaam en ga je het ideale beeld in de media relativeren. Je zult ook gaan beseffen dat 100% overgave echt een onzinnige hobby is. Mijn leven is voor 80% gemaximaliseerd, zo hou ik 20% van mijn tijd over om bier te drinken met mijn vrienden en vriendinnen. Groeten van Waanders aka de Grote Optimist.
De meest verrassende slogan vind ik:
Ooit een perfect lichaam niet horen klagen? (Josefien)
Maar hoe nu concreet? Wat moet je doen om uit de kramp van een door onszelf en de media zorgvuldig opgebouwd ideaal lichaamsbeeld te komen? Concrete tips die zijn opgevallen:
Kies een andere meetlat: weegschaal en spiegels weg (Jenny)
Doe dingen die je energie geven (Diane)
Kijk naar wat er allemaal werkt in je lijf (Elly, Anna, Geke)
Zelf ben ik, geïnspireerd door jullie reacties, ook gaan doordenken over dit onderwerp. Ik was namelijk op zoek naar zon slogan waardoor je je mentaal kunt herschikken. Zoals ooit de uitspraak: Hoezo zoek ik mijn wederhelft, ben ik niet compleet dan? veel impact heeft gehad op hoe ik naar liefdesrelaties keek.
Hier komen ze:
Meedenkers veel dank!
Iedereen weer bedankt voor alle tips, adviezen en omdenkers. Voor meer meedenkcasussen klik je hier. Zit je trouwens zelf met een probleem en ben je benieuwd hoe onze meedenkers daar tegenaan kijken? Mail ons dan gerust en we bekijken samen of jouw inzending geschikt is voor deze rubriek.