zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons
Omge- dacht

Gestolen bestek

11-07-2017 6 minuten leestijd

Hoog tijd om de meedenker van Angela af te sluiten. Angela loopt namelijk tegen een probleem aan dat al jaren speelt. In de kantines van de universiteit waar ze werkt wordt er bestek gestolen. Wij vroegen jullie om met haar mee te denken.

Meedenker Gestolen Bestek
Hoe komen we tot een win-win voor iedereen?
Angela

Angela legt de situatie uit:

In de kantines van onze universiteit wordt het bestek steeds gestolen. De cateraars geven elke maand weer €200 uit om het aan te vullen en dan vooral met plastic bestek. Ook dat verdwijnt, evenals borden en bordjes, schotels, bekers, etc. Opvallend is dat het meeste gestolen wordt aan het begin van het academisch jaar: dan zijn de studenten bezig met hun uitzet.

Hoe kan hierin meebewogen worden en omgedacht worden tot een win-win voor iedereen? Wij komen er al jaren niet uit...

Herkenning

Via onze website, Facebook en Twitter, kregen we veel tips en creatieve oplossingen. Maar wat we ook zagen was herkenning. Niet alleen vanuit het perspectief van scholen, want ook Stefan, die eerlijk toegeeft als student weleens bestek mee genomen te hebben uit de universiteitskantine, herkent het probleem vanaf de andere kant.
Laten we daarom eerst maar beginnen met het waarnemen van dit probleem. 

Waarnemen

Je kunt niet beginnen met oplossen, loslaten of omdenken voordat je de feiten goed duidelijk hebt. We beginnen daarom met de eerste (en misschien wel meest belangrijke) stap: het waarnemen. Hierbij kijk je goed naar de feiten en stel je jezelf de vraag ‘wat is het probleem?’ en ‘is het wel een probleem?’.

Zo stelt Ron dat niet alles dat verdwijnt, meteen gestolen zou moet zijn. Hij vraagt zich af hoeveel bestek er is blijven rondslingeren in de universiteitsgebouwen of in vuilniszakken. Ook twijfelt hij of dit probleem de grootste prioriteit is.

Loslaten

De volgende stap is het onderzoeken welke verwachtingen je hebt en of je die los kunt laten. In één van de video’s van Berthold Gunster vertelt hij dat je bij elk probleem drie opties hebt: oplossen, omdenken of loslaten. Wat zal er gebeuren wanneer je dit probleem loslaat?

Zo vertelt Noortje dat spullen zoals bestek ook spaarvoorwerpen kunnen zijn. Zelf heeft ze lepeltjes van o.a. KLM en Singapore Airlines, een van haar favoriete lepeltjes. Ze benadrukt niet in termen van ‘jatten’ te denken, want voor de student of verzamelaar is het bestek misschien wel goud waard.

Diederik vraagt zich af: heb je eigenlijk wel bestek nodig? Of kan er ook zonder bestek gegeten worden?

Oplossen

Veel oplossingen die we binnenkregen, gingen in de richting van het laten liggen van het bestek aantrekkelijker maken: te groot of te klein bestek maken zodat het thuis niet in de lade past, bij de uitgang een magneetbord hangen waar je het vieze bestek op terug kunt hangen, kortingen geven voor eten wanneer bestek weer ingeleverd wordt, lelijk bestek uitzoeken of borg laten betalen voor het lenen van bestek.

Lizzy ging een andere richting op en bedacht, samen met veel andere mensen, om goedkoop bestek van kringloopwinkels vandaan te halen zodat er kosten bespaard worden. Alfa had het idee om mensen er op een leuke manier met een bord aan te herinneren het bestek achter te laten of het anders bij iedere maaltijd weer mee te nemen. ‘’Als we goed geteld hebben heeft nu iedere bezoeker van dit restaurant eigen bestek verzameld. Vergeet het niet bij iedere maaltijd mee te nemen’’.

Omdenken

Vervolgens komen we aan bij het omdenken. In sommige gevallen lukt het om een probleem zo aan te pakken, dat je daadwerkelijk nieuwe mogelijkheden creëert. Dingen die er niet zouden zijn als het probleem er niet was.

Zo stelden Patrick en Els dat het goede reclame is voor de school wanneer het bestek specifiek van de universiteit is (door bijvoorbeeld het logo erop te zetten). Het meenemen van het bestek wordt dan juist de bedoeling en kan zelfs een collectersitem worden. Je kunt ook jaarlijks een nieuw thema voor het bestek kiezen zodat mensen alle het bestek kunnen sparen. 

Marc en Frank hebben het idee om het bestek te laten graveren, bijvoorbeeld met de tekst ‘’Dit heb ik (stiekem) meegenomen uit de kantine van de universiteit. Een super universiteit!’’. Iedereen weet meteen waar het bestek vandaan komt. Enerzijds kan dit mensen weerhouden het bestek mee te nemen, anderzijds, wanneer mensen het toch meenemen, zorgt het voor reclame.

Een andere manier is de strategie van het elimineren toe te passen. Zo kwamen verschillende mensen zoals Jessica en Willy met de suggestie alleen nog maar eten in de kantine te hebben waar je geen bestek voor nodig hebt. Geeske en Rose-Marij spraken zelfs van ‘’fingerfood’’. Op deze manier verdwijnt het probleem omdat het bestek helemaal niet meer nodig is en ontwikkel je meteen een bijzondere en unieke kaart van de kantine’s.

Reactie van Angela

Uiteraard hebben we Angela ook zelf gevraagd of ze iets aan de reacties heeft gehad en of er op de universiteit al iets gebeurd is. Ze mailde ons het volgende:

Ik vond het erg leuk om te zien hoeveel mensen hebben gereageerd en dat er zoveel ideeën met heerlijk nuchter boerenverstand en enorme creativiteit werden geopperd.

Ik heb de reacties allemaal doorgezet naar de contractmanager catering, die gaat het met de cateraars doornemen. De eerste reactie was “een aantal van deze ideeën hebben we al eens uitgeprobeerd, zoals biologisch afbreekbaar wegwerpbestek, maar dit heeft helaas nog niet geleid tot het gewenste resultaat”. De cateraars willen ook geen ‘straffen’ uitdelen, zoals bijvoorbeeld statiegeld op bestek heffen of besteksets met logo te koop aanbieden, maar rekening houden met het toch vaak kleine budget van de studenten.

Er zitten vast een aantal reacties tussen waar ze nog niet aan gedacht hebben, hopelijk gaan ze die ook uitproberen en levert het wat op. Willy stelde voor: “Vraag de studenten zelf om een oplossing. Dat is pas echt agile/wendbaar werken in de praktijk. Wat zou je doelgroep doen om dit probleem aan te pakken? Laat je verrassen... draagvlak verzekerd.” Dat hebben we gedaan maar helaas… daar kwam ook niets uit! Een aantal stelden voor om ‘piepers’ in het bestek te doen die afgaan als de studenten (met het bestek) door poortjes de kantine verlaten. Dat is wel een erg kostbare oplossing, en niet haalbaar.

Erg leuk vond ik het voorstel van Diane om een samenwerking aan te gaan met de kringloopwinkel: “Samenwerking zoeken met een kringloopwinkel, die daar bestek aanbieden, tegen lage prijs of dat het bedrijf van Angela het aanschaft. Altijd goedkoper dan nieuw bestek en mooie nieuwe bestemming voor het oude bestek. Voor de studenten ook veel leuker om iets 'uit' te zoeken.” Vooral dat laatste, het uitzoeken van de mooiste lepel en vork voor jouw donderdagmiddaglunch, zie ik helemaal gebeuren!

Lizzy had hetzelfde idee: “Er is genoeg oud serviesgoed/bestek te krijgen bij een kringloopwinkel. Investeer in een lading en zet het bij de kantine neer met een spaarpotje bordje 'servies en bestek voor thuis, wij hebben het alvast voor jullie verzameld. Een bijdrage voor onze moeite is welkom'. Wat je binnenkrijgt is meegenomen, maar zeker weten is dat spul van de kringloop goedkoper dan cateringborden en bestek (en je helpt er een goed doel ook nog mee)”.

Vincent Kuiper was heel creatief: “Ik ben zelf altijd een groot voorstander van het leuker maken om het goede te doen in plaats van geld vragen wat je weer terug krijgt. Hoe zou het zijn om een grote spelautomaat neer te zetten, alleen je gooit er geen muntjes in maar bestek. Hiermee kan de universiteit een leuk element toevoegen aan eten op school en tegelijk de studenten aan sporen om actief hun bestek terug te brengen.”

Helaas kan ik jullie dus nog geen concrete uitkomsten laten weten, al wil ik dat met alle plezier alsnog doen zodra deze bekend zijn.

Wordt vervolgd dus!

Zelf een probleem?

Wij willen jullie ook weer bedanken voor het meedenken! Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen, onder andere eentje over roddeltantes. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

Anne Diederik
11-07-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden